23.02.2009. / 07:36

Autor: Hina

Heath Ledger posthumno dobio Oscara za sporednu mušku ulogu

Ledger, koji je umro u New Yorku u siječnju 2008. u dobi od 28. godina od predoziranja lijekovima na recept, nagrađen je Oscarom za sporednu mušku ulogu za svoju izvedbu Jockera u posljednjem nastavku serijala o Batmanu, "Vitez tame"

Heath Ledger Heath Ledger Australac Heath Ledger u nedjelju je postao drugi glumac u povijesti Oscara koji je posthumno dobio nagradu Američke filmske akademije.

Ledger, koji je umro u New Yorku u siječnju 2008. u dobi od 28. godina od predoziranja lijekovima na recept, nagrađen je Oscarom za sporednu mušku ulogu za svoju izvedbu Jockera u posljednjem nastavku serijala o Batmanu, "Vitez tame".

Prije njega, Oscara je posthumno dobio drugi Australac, Peter Finch 1976. za klasik Network (TV mreža).

Oscara su u ime tragično preminulog glumca primili njegov otac Kim, majka Sally Bell i sestra Kate.

"Ova nagrada je skromno priznanje Heathove tihe odlučnosti da bude istinski prihvaćen od svih vas ovdje, njegovih idola, u industriji koju je volio", rekao je Kim Ledger, zahvalivši se redatelju "Viteza tame" Christopheru Nolanu "jer je dao Heathu kreativnu dozvolu da razvije i istraži taj ludi Jockerov lik".

Sally Bell Ledger je kazala kako je njezin sin bio "suosjećajna i velikodušna" osoba, koja je unijela uzbuđenje i nadahnuće u njihove živote, ta da su "shrvani počašću i poštovanjem koji su mu ukazani s tom nagradom".

"Stvarno bismo željeli da si ovdje, ali ponosno prihvaćamo ovu nagradu u ime tvoje prekrasne Matilde", rekla je sestra Kate Ledger.

Dok su članovi obitelji Ledger zahvaljivali na Oscaru, kamere su u u publici prikazale mnoge kolege glumce suznih očiju.

Od ostalih nagrada, indijski "Milijunaš s ulice" nagrađen je Oscarima i za najbolju glazbu i originalnu pjesmu za "Jai Ho", te za montažu i miksanje zvuka.

Uz prethodne Oscare za najbolji adaptirani scenarij i kameru, "Milijunaš s ulice" ima šest Oscara prije podjele glavnih nagrada, gdje je favorit za najbolji film i režiju.

"Neobična priča o Benjaminu Buttonu", film s 13 nominacija, nagrađen je za najbolje vizualne efekte, te ranije za masku.

Za najbolji film izvan engleskog govornog područja, Oscara je dobio japanski film "Odlasci".

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film dobio je "Man on the wire", a za kratkometražni "Smile Pinki".

Oscarom za kratki igrani film nagrađena je njemačka "Zemlja igračaka".

Dinamičnosti ovogodišnje dodjele Oscara pridonijelo je ograničenje govora u kojima dobitnici zahvaljuju na nagradi na 45 sekundi, što je višestruke dobitnike u nekim kategorijama nagnalo na "sprinterske" govore zahvale u trajanju od 10 do 15 sekundi.

Vezane vijesti

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

Oscara za najbolji animirani film osvojio je "Rango" Gorea Verbinskog, dok je najboljim dokumentarnim filmom proglašen "Undefeated" Daniela Lindsaya… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika