23.02.2009. / 16:08

Autor: Hrvoje Šimičević

Poražavajuća slovenska anketa: 100 dana Pahorove vlade 'bačeno u vjetar'

Uvjerljivo najgori prosjek slovenska je administracija dobila po pitanju slovenske politike prema Hrvatskoj, za što je ocjenjena sa ocjenom 2,29. Gore od toga jedino je prošlo pitanje rješavanja nezaposlensti, što su ispitani građani ocijenili sa 2,27

Slovenski premijer Borut PahorSlovenski premijer Borut PahorAdministracija Boruta Pahora nakon 100 dana vođenja slovenske politike u sve je većoj nemilosti javnosti i običnih građana u toj zemlji, piše slovenski Dnevnik.si, pozivajući se na najnovije rezultate ankete. Naime, za razliku od prošlog mjeseca, podrška Borutu Pahoru pala je za 12 posto, pa trenutačno 59 posto građana smatra da Pahor ne vodi korisnu i razboritu politiku.

Dnevnik.si piše da javno mnijenje u Sloveniji smatra kao i u slučaju protekle, Janšine vlade, kako je Pahor u svojoj izvedbi neuspješan, ali i napominje da je anketa Vox populi Janšinu popularnost mjerila nakon što je već bio 3 godine na vlasti. U telefonskoj anketi, dvije trećine građana istaknulo je da vlada Boruta Pahora nije ispunila njihova očekivanja u protekla 3 mjeseca.

Uvjerljivo najgori prosjek slovenska je administracija dobila po pitanju slovenske politike prema Hrvatskoj, za što je ocjenjena sa ocjenom 2,29. Gore od toga jedino je prošlo pitanje rješavanja nezaposlenosti, što su ispitani građani ocijenili sa 2,27. S druge strane, najbolju ocjenu (3,34) Pahor je dobio zbog trenutačnog položaja Slovenije u Europskoj uniji i NATO savezu. Dnevnik.si također ističe kako je anketiranje pokazalo da 29,3 postotni dio građana; u kojima prevladavaju redovni glasači politike desnog centra - boljom ocijenilo četverogodišnju izvedbu vlade Janeza Janše.

Za Pahora je u ovoj kategoriji glasalo 28 posto ispitanika, dok je 10 posto bilo onih koji su smatrali da su obje vlade bile jednako uspješne, odnosno neuspješne. Zanimljivo je bilo ocjenjivanje svake od pojedinih stranaka u Sloveniji. Prema rezultatima, Pahorovi socijaldemokrati izgubili su tako najveći postotak, pa za razliku od studenog prošle godine i potpore od 31, 3 posto, sada ih podržava samo 21,3 posto ispitanika, kao i u slučaju SDS-a. Strankama lijevog centra, koje su dio vladajuće koalicije (SD, Zares i LDS), također je pala popularnost, pa ih je pozitivno ocijenilo ukupno 47,6 posto anketiranih, za razliku od studenog kada je bilo riječ o 60 posto.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika