25.02.2009. / 11:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Svi pokušaji Zagorčeve obmane: kako su propale generalove zavjere

Očigledno je da umirovljeni general Vladimir Zagorec dosta zna o načinu na koji su se vodili nezakoniti poslovi i krađa državne imovine. No, sudeći prema posljednjoj priči o ucjenjivačima, teško će se do prave istine, jer je izvjesnije da će obrana još jednom pokušati istim metodama obmane, kao nekoliko puta dosad, kupovati vrijeme i u nedostatku pravih dokaza manipulacijama vršiti pritisak na mjerodavne institucije u Hrvatskoj

Optuženi Vladimir Zagorec i njegov vjerni odvjetnik Zvonimir HodakOptuženi Vladimir Zagorec i njegov vjerni odvjetnik Zvonimir HodakZagrebačko suđenje Vladimiru Zagorcu, u kojem hrvatsko pravosuđe pokušava dokazati gdje su nestali famozni dragulji u nekadašnjem vlasništvu MORH-a, u potpunosti je palo u sjenu nakon što je u ponedjeljak odvjetnik obrane Zvonimir Hodak izjavio kako njegovog klijenta ucjenjuje određena grupa ljudi za milijunske iznose.

On je, naime, iznio još jednu teoriju po kojoj Vladimira Zagorca ucjenjuju isti oni koji su zaslužni za otmicu njegovog sina i to za vrtoglavih 3 milijuna eura. Prema njegovim riječima, ta je fantomska grupa odlučila provesti višemilijunski reket prema umirovljenom generalu, u zamjenu za njihovo svjedočenje prema kojem će Zagorca sa valjanom dokumentacijom osloboditi bilo kakve odgovornosti za ono za što ga se optužuje - krađu dragulja vrijednih pet milijuna američkih dolara. U slučaju da ne pristane, nadalje se tvrdilo, spremni su svjedočiti protiv njega.

Kako je ispričao Hodak, nepoznati čovjek posjetio je i njegov ured, pokazao mu neke fotografije, pa je i on uvjeren u istinitost riječi svoga klijenta. Zanimljivo je napomenuti kako je Zagorec, odnosno njegov odvjetnik Zvonimir Hodak iznio ove teze na sudu, te ih ponovio novinarima ispred sudnice istoga dana kada je čitano svjedočenje pokojnog Ive Pukanića iz 2007. Prema Pukanićevom iskazu, izvori koji su mu dali sporne kutijice u kojima suse nalazili otuđeni dragulji, nisu željeli biti imenovani u javnosti, upravo iz bojazni da će ih Zagorec 'ubiti ili ušutkati na druge načine.'

Susanne Di Mauro Bunjevac

Time su na vidjelo još jednom izašle prokušane metode Vladimira Zagorca, koje su korištene od trenutka kada je za njim Hrvatska raspisala tjeralicu. Naime, Zagorec je i ovaj put na identičan način preko svoje obrane iznio zanimljive hipoteze kako ga i dalje žele kompromitirati razne interesne grupacije, jer se boje istine koju će on podastrijeti za vrijeme svjedočenja. Takva obrana bivšem generalu, kako brojni primjeri pokazuju i dalje predstavlja glavni oslonac.

Iza svega stoje neki drugi ljudi, čija se imena ili ne znaju ili ne spominju, a on je u cjelokupnom slučaju 'mali miš', preko kojega drugi žele oprati vlastite kriminalne djelatnosti iz 90-ih, kako je to kazao na jučerašnjem svjedočenju. Teza o teoriji zavjere je uvijek ista, a zanimljive priče u kojima se isprepleću utjecaji fantomskih pojedinaca na njegovo kompromitiranje, od početka dolaze upravo iz Zagorčevog tabora. Na tome je zapelo i njegovo izručenje hrvatskim pravosudnim vlastima jer je Zagorec uvjeravao sve instance austrijskih sudova kako ga u Hrvatskoj žele eliminirati. Prije toga, u javnosti su plasirane brojne konstrukcije, koje su trebale dokazati da Zagorcu zapravo onemogućuju pravedno suđenje, gdje bi on trebao dokazati da nije bio još jedan 'gospodar rata' koji trenutačno imovinsko stanje treba zahvaliti ponajprije plijenu iz ratnih 90-ih.

Krajem 2007. godine, kad su još aktualni bili napori hrvatskog tužiteljstva da ga se izruči iz Austrije, pojavila se tako prva u nizu priča: teorija o izvjesnoj Susanne Di Mauro Bunjevac. Ona je sama pristupila Državnom odvjetništvu, kojemu je ponudila navodne podatke o umiješanosti Vladimira Zagorca u afere "tajni računi" i "dragulji". Nije trebalo puno da Susanne Bunjevac završi iza rešetaka, jer je ubrzo policiji postalo jasno da se radi o prevarantici koja zapravo želi odmoći istrazi Zagorčevih tokova novca. Nakon što je ona otkrivena, odvjetnik Hodak u javnost je plasirao priču kako je uhićena osoba od velike važnosti za obranu, jer zapravo ima punu torbu dokaza koji idu u prilog generalu Zagorcu.

To se na kraju pokazalo kao obična manipulacija, da bi poslije bilo otkriveno kako je ona za svoje pokušaje ometanja istrage od generala Zagorca između ostalog dobila trogodišnjeg konja. Policija je tada prisluškivala razgovore ovog dvojca, a u intimnim ispovijedima, nešto slično kao na jučerašnjem svjedočenju, Zagorec je kazao kako je on 'mali poni'.

Epizoda s Perkovićem

Na takvim se pričama nije stajalo, jer su se od tada razne teorije sa određenim vremenskim odmakom uredno plasirale u javni sektor. Pritom bi se navodni dokazi, nakon što bi na nekoliko tjedana predstavljali pravu senzaciju u medijima, u pravilu pokazali kao obični spin off iz radionice Zagorca i njegovog odvjetnika, sa nerijetkim ciljem pokušaja uplitanja državnog vrha u njegov slučaj. Najpoznatiji primjer su famozne snimke razgovora između njega i Saše Perkovića, savjetnika predsjednika Stipe Mesića za nacionalnu sigurnost, koje je Zagorec bez njegovog znanja uredno i snimio.

Sastanak u bečkom hotelu Radisson SAS odvijao se 25. svibnja 2007. godine, da bi se dugo špekuliralo o sadržaju toga razgovora, sve dok Zagorec montiranu (dakle izmanipuliranu) verziju tog sastanka nije plasirao jednom internetskom portalu. Prema prvim navodima u medijima, koji su išli Zagorcu u korist, Perković mu je nudio pokajništvo ako mu ovaj ustupi dokumente o tajnim računima u inozemstvu, i podatke koji kompromitiraju pokojnog Franju Tuđmana i njegove pobočnike. Ubrzo je reagiralo i Državno odvjetništvo, sa snimkom su se bavili i saborski odbori, da bi na kraju bilo zaključeno kako, unatoč tome što je Perković proizveo neugodnu situaciju, nikada nije u ime Mesića ponudio mogućnost da se odustane od njegova kaznenog progona, niti da mu se ukine pritvor. Snimke su objavljene u lipnju prošle godine, sa očiglednom namjerom Zagorca da obavi pritisak na iste one institucije u Hrvatskoj, koje su tada radile na njegovom izručenju.

No to mu na kraju nije pošlo za rukom, jer je u listopadu 2008. godine, konačno došlo do izručenja. Kada je Zagorec konačno prispio u Zagrebačku zračnu luku, jer mu u Austriji nisu povjerovali na tezama o smrtnoj opasnosti u Hrvatskoj, Zvonimir Hodak i dalje je ostao pobornik iste one priče - da je njegov klijent obična žrtva kolektivne hajke, te da tajne službe, poneki političari i njegovi bivši ortaci neće prezati pred ničim da ga ušutkaju kad počne pričati priče o drugim stvarima osim draguljima, za koje i dalje tvrdi da su izmišljotina.

Slučaj Hodak

Cjelokupna predstava njegove obrane išla je u tom smjeru, a hrvatske su se vlasti, dijelom i zbog tvrdnji obrane, dobrano pobrinule za njegovu fizičku sigurnost. Bilo je to vidljivo od prvog dana kada je njegovo sprovođenje u pritvor uzrokovalo doslovnu blokadu pola Zagreba sa helikopterima, maricama i dugim cijevima, a nastavilo se do danas, jer Zagorec trenutačno obitava u posebnom i izoliranom odjeljku remetinečkog zatvora. Dapače, to je Zagorca još više ohrabrilo da nastavi sa plasmanom raznih teorija nedugo nakon povratka u Hrvatsku.

Za to je iskorištena velika tragedija: u centru Zagreba ubijena je kćer odvjetnika Zvonimira Hodaka, a upravo je sam Hodak ubrzo nakon brutalne likvidacije u ovaj slučaj upleo svoga klijenta. Naime, Hodak je decidirano tvrdio kako je nalogodavac ubojstva njegove kćeri Hrvoje Petrač, koji se nalazi u zatvoru zbog otmice Zagorčeva sina, a na njegovom je suđenju otkrivena priča o draguljima. Iza toga je trebala stajati poruka samom Zagorcu kako je on možda u zatvoru, ali zato nitko na slobodi, tko je njemu blizak: nije siguran od odmazde oveće skupine kriminalaca koje bi njegovi iskazi razotkrili. Nedavni epilog cjelokupne priče pokazao je kako su ove tvrdnje u potpunosti netočne te da ubojstvo Ivane Hodak nema veze sa Zagorčevim slučajem.

No, u tjednima nakon likvidacije mlade odvjetnice, nitko nije znao da iza svega stoji beskućnik Mladen Šlogar, već se preko Hodakovih leđa kroz medije slala jasna poruka hrvatskom pravosuđu i Bruxellesu: da je Zagorec s datumom približavanja svoga svjedočenja zapravo sve ugroženiji. No, na Zagorčevu žalost, svjedočenje je započelo, a sada je vidljivo kako su sve teorije koje je raspredao zajedno sa svojim odvjetnikom, obične manipulacije. Nakon dvije godine Zagorčeve grčevite borbe da ga ne izruče Hrvatskoj, javnost će konačno imati prilike čuti taj kontroverzan sadržaj njegovog svjedočenja, koji bi dakle trebao kompromitirati pola bivše državne vrhuške te dokazati da on sam nema veze s nekim draguljima.

Očigledno je da Zagorec dosta toga zna o načinu na koji su se vodili nezakoniti poslovi i krađa državne imovine. No, sudeći prema posljednjoj priči o ucjenjivačima, teško će se do prave istine, jer je izvjesnije da će obrana još jednom pokušati istim metodama obmane kupovati vrijeme i u nedostatku pravih dokaza manipulacijama vršiti pritisak na mjerodavne institucije u Hrvatskoj. Zvonimir Hodak izjavio je i kako se sada ovim pojedincima bavi policija, jer ih je on sam uredno prijavio. Kao što je Zagorčev odvjetnički tim to uostalom redovno radio i u svim prije navedenim slučajevima. Teško je dakle očekivati da će epilog istrage pravosudnih tijela i ovaj put biti puno drugačiji, nego što je to bilo u brojnim proteklim pokušajima Zagorčeve 'prodaje magle'.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika