27.02.2009. / 18:58

Autor: Martina Čizmić

Obama povlači vojnike iz Iraka

Cilj je Obamine administracije do 2011. povući sve američke vojnike iz Iraka

Američki vojnici Irak bi trebali napustiti do 2011. Američki vojnici Irak bi trebali napustiti do 2011. Američki predsjednik Barack Obama predstavio je javnosti svoj plan povlačenja vojnika iz Iraka do kraja kolovoza 2010. godine.

Najavio je kako će tako i službeno završiti američka vojna misija u Iraku. No, to ne znači i da će Irak ostati bez američkih vojnika. Između 35 i 50 tisuća vojnika ostalo bi u Iraku kako bi mogli obučavati i savjetovati iračku vojsku.

Cilj je Obamine administracije do 2011. povući sve američke vojnike iz Iraka.

Do kraja godine samo će dvije borbene jedinice napustiti Irak, no nakon parlamentarnih izbora u Iraku, ritam povlačenja bi se trebao ubrzati. Tako bi do ljeta 2010. njihov broj trebao pasti sa 142 na samo 50 tisuća vojnika.

Kritičari su odmah istaknuli kako je to prebrzo povlačenje iz zemlje u kojoj su bili godinama te da bi to moglo dovesti do kaosa u sigurnosnoj situaciji. Obamina administracija na te je kritike odgovorila napomenom kako će se tijekom cijelog povlačenja kontrolirati sigurnosna situacija u Iraku, te će se povlačenje snaga zaustaviti ukoliko se sigurnost u zemlji pogorša.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika