28.02.2009. / 12:12

Autor: Martina Čizmić

Srećko Latal za NYTimes: Ako Republika Srpska proglasi neovisnost, Hrvatska će poslati vojsku

NYTimes navodi kako bosanski Srbi sve više pritišću državne institucije da im omoguće proglašenje neovisnosti Republike Srpske, pozivajući se na "slučaj Kosova", a to bi moglo dovesti do još jedne političke krize na nestabilnom Balkanu

Dodik zagovara neovisnu Republiku Srpsku, ali to mu ne bi baš pomoglo u političkom životuDodik zagovara neovisnu Republiku Srpsku, ali to mu ne bi baš pomoglo u političkom životuAmerički dnevnik New York Times u svom tekstu o kompliciranoj političkoj situaciji u Bosni ističu kako bi proglašenje neovisnosti Republilke Srpske moglo dovesti do novog rata na Balkanu.

Njihov sugovornik Srećko Latal iz bosanske Balkanske istraživačke mreže upozorio je kako bi moglo doći do najgoreg scenarija ukoliko se SAD i Europska unija ne upletu. Istaknuo je kako su se zapadne zemlje previše okrenule Iraku i Afganistanu i zapostavile i onako "krhku" Bosnu i Hercegovinu.

NYTimes navodi kako bosanski Srbi sve više pritišću državne institucije da im omoguće proglašenje neovisnosti Republike Srpske, pozivajući se na "slučaj Kosova", a to bi moglo dovesti do još jedne političke krize na nestabilnom Balkanu.

Ističu kako je kriza počela kada je policija optužila premijera Republike Srpske Milorada Dodika za korupciju, prijevaru i oštećivanje državnog proračuna kroz ugovore o investicijama u Republiku Srpsku. Dodikov je glasnogovornik za NYTimes rekao kako su sve optužbe politički motivirane, dok ih je sam Dodik nazvao "farsom".

Optužio je strane diplomate, pa čak i UN da su odgovorni za optužbe protiv njega i cijeli slučaj proglasio urotom. NYTImes navodi još nekoliko incidenata u kojima su srpski političari pozvali bosanske Srbe da podupru neovisnost RS, ali i slučaj kada su upozorili na naoružavanje bosanskih Muslimana.

Prema Lantalu, najgori mogući scenarij bi bio da Republika Srpska proglasi neovisnost, jer bi tada Hrvatska polala svoju vojsku da zaštiti Hrvate u BiH, a bosanski Muslimani bi se dohvatili oružja kako bi se obranili i izbjegli pat poziciju.

U članku navode kako zapadni diplomati i dužnosnici ne shvaćaju cijelu situaciju opasnom, već ju nazivaju političkim ratom riječima.

Srpski analitičari koje je američki dnevnik nazvao tvrde kako neovisna RS nije povoljna opcija za Dodika, jer on trenutno nema čvrstu političku vlast. Oni smatraju da bi ono čak moglo dovesti do smanjivanja njegove političke moći, a time bi RS, zaključuje NYTimes, doveo u međunarodnu izolaciju.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika