01.03.2009. / 10:49

Autor: Hina

Republika Srpska ignorira Dan neovisnosti, ostatak BiH slavi

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije sudjelovao ni u jednom činu obilježavanja državnog praznika, kao što nije nitko od njegovih prethodnika na dužnosti srpskog člana državnog vrha

Haris SilajdžićHaris SilajdžićBosna i Hercegovina 1. ožujka obilježava Dan neovisnosti, ali se taj državni praznik u nedjelju proslavlja samo na teritoriju Federacije BiH dok ga vlasti Republike Srpske u potpunosti ignoriraju.

Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić su u Sarajevu položili vijence na spomen-groblja i obilježja žrtvama iz rata od 1992. do 1995. godine i Drugog svjetskog rata.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije sudjelovao ni u jednom činu obilježavanja državnog praznika, kao što nije nitko od njegovih prethodnika na dužnosti srpskog člana državnog vrha.

Na traženje Europske zajednice 1. i 2. ožujka 1992. godine u BiH je organiziran referendum na kojem su se građani izjašnjavali o neovisnosti tadašnje federalne jugoslavenske jedinice Bosne i Hercegovine. Unatoč pokušajima Srpske demokratske stranke (SDS) predvođene haaškim optuženikom Radovanom Karadžićem da onemogući provedbu referenduma, na njemu je glasovalo čak 67 posto birača s pravom glasa, koji su ogromnom većinom podržali proglašenje neovisnosti BiH.

Već u noći između 1. i 2. ožujka kada je bilo izvjesno da je referendum uspio, a proglašenje neovisnosti neupitno, SDS-ove paravojne postrojbe postavile su barikade u središtu Sarajeva što je predstavljalo uvod u rat koji će izbiti svom silinom nepuna dva mjeseca kasnije.

Ni 14 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH nije dobila zakon o državnim praznicima pa ih svaki entitet obilježava po vlastitim propisima.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika