03.03.2009. / 13:54

Autor: Martina Čizmić

Pahor o Hrvatskoj: Vidim svjetlo na kraju tunela

Pahor je rekao kako je Slovenija ponovno pružila ruku mira, predložila da se spor riješi pomoću trećeg, ali Hrvatska si je uzela još tjedan dana odmora

Borut PahorBorut Pahor

"Vidim svjetlo na kraju tunela, ali za dogovor je potrebno dvoje", prokomentirao je odnose s Hrvatskom slovenski premijer Pahor

Slovenski premijer Borut Pahor u razgovoru je za radio Val 202 objasnio kako je Slovenija predložila da grupa posrednika predloži granicu na kopnu i moru te da tu granicu onda prihvate oba parlamenta.

Priznao je da je očekivao kako će Hrvatska u ponedjeljak prihvatiti medijaciju, kao što je to Slovenija napravila.

"Očito je hrvatska strana eliminirala sve mogućnosti za bilateralni dogovor, ako stoji ono što je rekao hrvatski ministar vanjskih poslova Jandroković", rekao je Pahor.

Dodao je kako je Slovenija ponovno pružila ruku mira, predložila da se spor riješi pomoću trećeg, ali Hrvatska si je uzela još tjedan dana odmora.

"Vrijeme prolazi. Vidjeti ćemo što se može napraviti i potražiti odgovarajuće rješenje", rekao je Pahor te dodao kako on smatra da je hrvatskom odgodom Slovenija dobila manevarski prostor, prije svega za neformalno savjetovanje.

"Napravili smo sve što smo odlučili u prosincu. U protivnom bi probleme samo sakrili pod tepih, a onda bi u jednom trenutku sve eksplodiralo, kada bi Slovenija bila u procesu ratifikacije pristupnih pregovora sa Hrvatskom", istaknuo je Pahor.

Premijer smatra i da je problem narastao do te mjere da je samo pitanje vremena kada će "politički eksplodirati". To bi, prema njegovom mišljenju, moglo ostaviti veoma loše posljedice na bilateralne odnose i položaj Slovenije u Europi.

"Slovenija nema razloga za opstruiranje Hrvatske, ali mora zaštiti svoje interese", na kraju je rekao Pahor.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika