08.03.2009. / 21:46

Autor: Ivana Matić

Zrinka Cvitešić: Odbijam uloge zato sam još uvijek podstanar

Nakon odigrane glavne uloge u filmu “Konjanik” Branka Ivande, 29-godišnja glumica Zrinka Cvitešić tada je postala jedna od najtraženijih glumica u Hrvatskoj. Dvije godine kasnije, 2005. godine, proslavila se ulogom u filmu "Što je muškarac bez brkova", za koju je dobila nagradu na Sarajevo film festivalu i Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu. Zrinka Cvitešić do danas je odigrala još mnoge druge kazališne i filmske uloge. Još veću medijsku popularnost stekla je u showu "Ples sa zvijezdama" u čijoj je prvoj sezoni odnijela pobjedu s plesnim partnerom Nicolasom Qesnoitom

Zrinki je važnija kvaliteta uloge od zaradeZrinki je važnija kvaliteta uloge od zaradeIako je njen glumački talent i snažan karakter neosporan, medije je više zanimao njen privatan život, o kojem se u zadnje vrijeme dosta "nagađa". Razlog tome je, kako je sama rekla u razgovoru za Extru, što nikad nije javno pričala o svome privatnom životu. Niti o jednoj svojoj ljubavnoj vezi nije se izjašnjavala u svojim intervjuima, tako niti o zadnjoj, navodnoj aferi s glazbenikom Hrvojem Rupčićem. Zrinka Cvitešić rođena je 18. srpnja 1979. godine u Karlovcu, gdje je završila jezičnu gimnaziju i srednju glazbenu školu. Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2002. godine.

Od 2005. godine članica je Drame hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U zadnjih godinu dana imala je nekoliko kazališnih i filmskih uloga, među kojima je i ona glavna u filmu "Bella Biondina" u režiji Danijela Marušića, omnibusu "Gameover, kratkim pričama o Zagrebu", "Libertango" i drugi. Glavna uloga u nedavno snimljenom filmu "Na putu" sarajevske redateljice Jasmile Žbanić i kazališna uloga u predstavi "Zečja rupa" redatelja Marka Torjanca, uloge su koje su joj, kako kaže, donijele neki novi glumački proces. Pomogle su joj i u njenoj osobnom sazrijevanju.

EXTRA: Nedavno mi je jedna hrvatska glumica u kontekstu razgovora rekla kako ste vi i Leona Paraminski jedine hrvatske glumice koje ste već desetak godina u kontinuitetu prisutne u domaćoj kinematografiji. Što mislite zašto ste i danas još uvijek traženo i svježe glumačko lice za većinu filmskih režisera?
- Ne bih se složila s tim. Nemoguće je pričati o hrvatskom filmu a izostaviti imena poput Marije Škaričić, Nine Violić, Olge Pakalović, Darije Lorenci, Jadranke Đokić ili Nataše Janjić. A i snimiti jedan film svake tri ili četiri godine je žalostan kontinuitet. No, za to sam, što se mene osobno tiče, ja sama kriva, jer sam puno toga i odbila. Vodim se time kako nije važno koliko nego kako. Često to i nije najpametnije jer, eto, još uvijek živim u iznajmljenom stanu, ali ne mogu protiv sebe.
EXTRA: U istoj mjeri vole vas i kazališni redatelji. Nedavno ste premijerno igrali u predstavi "Zečja rupa" kazališta "Planet art". Rekli ste da vam je to bila najteža i najljepša kazališna uloga?
- Neki moj novi, a možda i prvi pravi razvojni proces u glumačkom smislu započeo je prošle godine u rujnu s početkom rada na filmu s Jasmilom Žbanić. Ona me je gurnula tamo gdje me nitko nikada do tada nije. I mislim da mi je pomogla da završim i neko svoje osobno sazrijevanje. Marko Torjanac, direktor "Planet arta" i redatelj predstave, nastavio je tamo gdje je ona stala kad se film završio. Mislim da bez Jasmile ne bih bila spremna za ovakvu ulogu kakva je ova u "Zečjoj rupi", a bez Marka i velike pomoći Slavice Knežević ne bih napravila najbolju ulogu u svom dosadašnjem kazališnom životu. Mislim da nije teško naći u Hrvatskoj velike glumce, ali mislim da je malo teže naći istovremeno i velike ljude, ljude bez ega, ljubomore, zavisti, nestrpljenja, ljude koji uvijek imaju otvoreno srce i vole pomagati jedan drugome. Marko je to na ovoj predstavi našao. I iako se radilo o najtežem tekstu koji sam do sada imala u rukama, i iako se radilo o nedostatku iskustva kako je to biti majka, zbog Slavice Knežević, Filipa Juričića, Maje Posavec i Filipa Križana najteži je tekst postao najljepši, a predstava ono najvažnije u tjednu, nešto do čega se broje dani. Mogu slobodno reći da sam ulogom Lune u filmu Jasmile Zbanić i ulogom Becce u "Zečjoj rupi" postala glumica. A ovakve uloge kakve su napisane u "Zečjoj rupi", od kojih i mi glumci i publika postajemo bolji ljudi, razlog su zašto smo mi glumci i postali glumci.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Extre

Vezane vijesti

Zrinka Cvitešić: Potpuno ću se ostvariti tek kad budem mama

Zrinka Cvitešić: Potpuno ću se ostvariti tek kad budem mama

Rođena Karlovčanka, glumica Zrinka Cvitešić, u svoje je 32 godine života ostvarila zaista mnogo. Iza nje su prestižne nagrade poput Shooting Star,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika