13.03.2009. / 13:26

Autor: Katarina Zorić

SDP predlaže: Ako poslodavac ne daje plaću, treba ga poslati u zatvor

SDP-ovci predlažu zatvorsku kaznu za one poslodavce koji ne izvrše pravomoćnu sudsku odluku o vraćanju radnika na posao, ali i za one koji odbiju radniku vratiti radnu knjižicu nakon prestanka radnog odnosa

Ingrid Antičević Marinović predstavila je danas u Saboru s kolegom Borisom Špremom konkretne i oštre mjere za neodgovorne poslodavceIngrid Antičević Marinović predstavila je danas u Saboru s kolegom Borisom Špremom konkretne i oštre mjere za neodgovorne poslodavceKlub SDP-a uputio je u saborsku proceduru prijedlog izmjena kaznenog zakona kojim bi neisplata plaća radnicima bila kazneno djelo jer, kako ističu, krizna vremena mogu donijeti veća kršenja radničkih prava. Smatraju stoga da država treba represivnim mjerama stati tome na kraj.

SDP-ovci predlažu zatvorsku kaznu za one poslodavce koji ne izvrše pravomoćnu sudsku odluku o vraćanju radnika na posao, ali i za one koji odbiju radniku vratiti radnu knjižicu nakon prestanka radnog odnosa.

SDP-ovci Ingrid Antičević Marinović i Boris Šprem na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuli su i da zakonske izmjene predviđaju zatvorsku kaznu za poslodavca koji uskrati ili ograniči građaninu pravo na rad, slobodu rada, slobodni izbor zvanja ili zaposlenja, pravo na zaradu, prava iz zdravstvenog ili mirovinsko-invalidskog osiguranja.

Prema njihovu prijedlogu, pod isto kazneno djelo potpadalo bi i uskraćivanje ili ograničenje zakonom određenog radnog vremena i odmora, prava vezana uz porod, materinstvo i njegu djece ili druga prava iz rada koja su utvrđena zakonom, prava na posebnu zaštitu određenih skupina radnika, sudskom odlukom ili kolektivnim ugovorom.

U SDP-u smatraju kako bi nadležna tijela trebala ocijenjivati je li poslodavac u poteškoćama pa zbog toga ne može radnicima isplatiti plaće ili za neisplatu nema opravdanih razloga.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika