13.03.2009. / 16:01

Autor: Martina Čizmić

Obama na udaru kritičara: Jesu li njegovi planovi ipak preambiciozni?

"Eisenhower se bavio korejskim ratom, Roosevelt je tijekom Velike depresije rješavao banke. Obama istovremeno rješava gospodarsku i financijsku krizu, ali i najavljuje reformu zdravstva, školstva i energetske politike", rekao je senator

Barack ObamaBarack ObamaAmbiciozni gospodarski plan, velika reforma zdravstva, korjenite promjene na području obrazovanja i energetika. Sve si je to zacrtao i najavio američki predsjednik Barack Obama, a na čelu Amerike je tek dva mjeseca.

Posljednjih nekoliko dana sve su glasniji kritičari nove Obamine administracije koji upozoravaju da je plan za rješavanje brojnih problema s kojima se SAD susreće ipak postavljen malo previsoko. Najčešći je komentar da Obama u svom prvom mandatu pokušava ostvariti gotovo nemoguće.

Republikanski senator Lamar Alexander je na zasjedanju senatskog odbora za bankarstvo, nakon podulje rasprave od 3,550 milijardi dolara vrijednom proračunu, podrugljivo je rekao kako su se dosadašnji predsjednici obično bavili najproblematičnijim stvarima.

"Eisenhower se bavio korejskim ratom, Roosevelt je tijekom Velike depresije rješavao banke. Obama istovremeno rješava gospodarsku i financijsku krizu, ali i najavljuje reformu zdravstva, školstva i energetske politike", rekao je senator.

S njim se slaže i većina kongresnika koji smatraju kako bi sa reformama trebalo pričekati dok se gospodarstvo ne oporavi.

Obama nije ostao dužan svojim kritičarima. Rekao je kako se radi o reformama koje su nužno potrebne i koje će donije gospodarski rast. Dodao je da će na sljedećim izborima prosječan Amerikanac gledati da li je Obama izvukao zemlju iz gospodarske krize ili nije.

Obamina administracija namjerava u sljedećih deset godina u razvoj tehnologije za učinkovitije iskorištavanje obnovljivih izvora energije uložiti 150 milijardi dolara. Razvoj tih tehnologija trebalo bi otvoriti 5 milijuna novih radnih mjesta.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika