14.03.2009. / 18:19

Autor: Hina

'Poziv na džihad': Bin Laden optužio S. Arabiju i Egipat za savezništvo sa Zapadom

"Jasno je da su neki arapski čelnici suradnici križarskog saveza i cionista u ratu protiv našeg naroda u Gazi. Radi se o čelnicima zemalja koje Amerika naziva umjerenima", rekao je glas kojeg pripisuju Bin Ladenu

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaVođa Al Kaide Osama bin Laden optužio je u audio poruci koju je u subotu objavila katarska tv-mreža Al-Džazira, arapske zemlje za suradnju s Izraelom i zapadnim saveznicima tijekom nedavne izraelske ofenzive u Pojasu Gaze.

"Jasno je da su neki arapski čelnici suradnici križarskog saveza i cionista u ratu protiv našeg naroda u Gazi. Radi se o čelnicima zemalja koje Amerika naziva umjerenima", rekao je glas kojeg pripisuju Bin Ladenu.

On je aludirao na Saudijsku Arabiju i Egipat, saveznike Washingtona koji su vodili tabor suprostavljen Hamasu tijekom izraelske ofenzive.

U ofenzivi od 27. prosinca do 18. siječnja poginulo je više od 1.300 Palestinaca.

Bin Laden pozvao je i u najnovijoj poruci svoje pristaše na sveti rat džihad.

"Moramo ozbiljno raditi i pripremiti se za džihad kako bismo nametnuli pravo a napustili krivo", rekao je bin Laden.

Posljednju poruku je Bin Laden odaslao 14. siječnja, kada je upozorio novog američkog predsjednika Obamu na otvaranje novih frontova u svetom ratu protiv zapadnih interesa.

U novoj poruci bin Laden je izraelsku ofenzivu na Pojas Gaze nazvao "holokaustom" i kazao da svi koji žele pomoći stanovnicima Gaze trebaju poduprijeti borbu Iračana protiv snaga pod vodstvom SAD-a i vlade u Bagdadu.

"Vrijedna i rijetka mogućnost za one koji istinski žele osloboditi Jeruzalem jest da mudžahedinima u Iraku pruže pomoć u svemu što im treba da oslobode zemlju", poručio je bin Laden dodajući da će Jordan biti sljedeća zemlja koja će biti oslobođena i tako muslimanima, kako je rekao, otvoriti put do Zapadne Obale.

U audio poruci Bin Laden je rekao da su "Palestina", Vaziristan, Magreb i Somalija novi borbeni kampovi gdje će se njegovi borci suprostaviti Zapadu.

On je također kritizirao arapske vlade zbog pasivnosti u odnosu na izraelsku ofenzivu u pojasu Gaze, optuživši ih da se ponašaju poput administrativnih marioneta koje su na Bliskom Istoku postavile kolonijalne sile između dva svjetska rata.

Bin Laden drži da je Izrael pokrenuo svoju ofenzivu zbog straha od brzog pada snage svog američkog saveznika.

Progonjeni Osama bin Laden, za kojim je izdana tjeralica od 25 milijuna dolara, preuzeo je odgovornost za atentate 11. rujna 2001. u kojima je poginulo blizu 3.000 ljudi u Sjedinjenim Državama i nakon kojih je izvršena invazija na Afganistan.

Američke obavještajne službe smatraju da se on skriva u teško dostupnim zonama na granici između Afganistana i Pakistana.

Vezane vijesti

33 godine zatvora liječniku koji je 'otkrio' Bin Ladena

33 godine zatvora liječniku koji je 'otkrio' Bin Ladena

Pakistanski liječnik koji je pomogao američkoj obavještajnoj agenciji da pronađe Osamu bin Ladena osuđen je na 33 godine zatvora, službeno je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika