17.03.2009. / 16:42

Autor: Hina

Slovenci: Stanje na Sol traderu nije dramatično

Kako je u telefonskom razgovoru za Hinu u utorak rekao predsjednik sindikata slovenskih pomoraca Andrej Utenkar, na brodu je, po njegovim podatcima, još sva posada - trojica ukrajinskih i šest hrvatskih pomoraca, uključivo kapetana broda Aljošu Jurasa

Teškoće s brodom počele su u početku godine Teškoće s brodom počele su u početku godine Po tvrdnjama slovenskoga pomorskog sindikata stanje hrvatsko-ukrajinske posade na brodu "Sol traderu", koji je zbog dugova vlasnika prisilno usidren u koparskoj luci već više od dva i pol mjeseca, nije tako dramatično kakvim ga opisuju hrvatski mediji.

Kako je u telefonskom razgovoru za Hinu u utorak rekao predsjednik sindikata slovenskih pomoraca Andrej Utenkar, na brodu je, po njegovim podatcima, još sva posada - trojica ukrajinskih i šest hrvatskih pomoraca, uključivo kapetana broda Aljošu Jurasa.

"Sa zapovjednikom Jurasom u kontaktu sam jednom na tjedan, ali mi se zadnja dva dana nije javljao na telefon", izjavio je Utenkar, dodavši da, po njegovim spoznajama, stanje nije tako dramatično kako se prikazuje u hrvatskom tisku.

Teškoće s brodom počele su u početku godine kad nije mogao isploviti zbog sudske zabrane koju su mu nametnule talijanska i grčka tvrtka, kojima vlasnik duguje 95.000 eura za gorivo i hranu.

Utenkar tvrdi da stanje na brodu nije tako dramatično, barem po njegovim spoznajama od prošlog tjedna kad je razgovarao s Jurasom.

Odluka slovenskih vlasti o tome treba li brod ostati u slovenskim vodama dok se slučaj ne riješi ili ih napustiti više se puta mijenjala.

Slovenski su mediji proteklih tjedana u vezi sa slučajem hrvatskog broda tvrdili da se slovenske vlasti boje da bi koparska luka mogla zbog krize u brodarstvu postati mjestom za ostanak brodova vlasnici kojih odu u stečaj te da bi to željele izbjeći. To je i glavni razlog takva postupka prema brodu i posadi, zaključuju.

Utenkar upozorava da su zbog sličnih teškoća proteklih godina u koparskoj luci neki brodovi ostajali "blokirani" i više mjeseci, pa i dulje od hrvatskih i ukrajinskih mornara na "Sol traderu".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika