18.03.2009. / 11:20

Autor: Nacionalova redakcija

Najbogatiji Srbin gradi megajahtu u brodogradilištu Kraljevica

Philip Zepter, alijas Milan Janković, vlasnik Zepter Internationala, odabrao je brodogradilište Kraljevica za gradnju svoje nove 50-metarske superluksuzne jahte

Philip Zepter sa suprugom MadaleinePhilip Zepter sa suprugom MadaleineZepter International, tvrtka u vlasništvu Philipa Zeptera, jednog od najbogatijih Srba, odabrao je Brodogradilište "Kraljevica" za gradnju 50-metarske superluksuzne jahte, piše Novi List. Tu informaciju potvrdili su Brodogradilište "Kraljevica" i splitska tvrtka "Propela", koja je u stopostotnom vlasništvu Zepter Internationala. Jahta bi trebala biti potpuno hrvatski proizvod; Kraljevički brodograditelji izgradit će kompletan brodski dio, čelični trup i nadgrađe, dok će "Propela" biti zadužena za opremanje jahte.

Blaž Buble, direktor "Propele" kaže da Zepter International planira graditi do dvije nove jahte godišnje. Sve jahte bi bile duge od 50 do 80 metara, te bi bile maksimalno luksuzno opremljene. Sve te megajahte koristit će se za potrebe Zepter Grupe, njihovih partnera i klijenata, ali i za daljnju prodaju. Kobilica za prvu jahtu položit će se 20. travnja, a u rujnu bi trebala biti spremna za porinuće. Brodogradilište "Kraljevica", koje će u travnju obilježiti 280. godišnjicu postojanja, ovime ulazi u jednu posve novu tržišnu nišu mega jahti.

Iako je financijski dio ovog posla poslovna tajna, Kraljevačkom brodogradilištu ovaj će posao i prihod od njega dobro doći za popunjavanje prazne rupe koja se u ovom razdoblju otvara na jednom od ukupno dva navoza na brodogradilištu. Prema riječima Blaža Bublea, direktora "Propele", postoji mogućnost da se nastavi suradnja s Brodogradilištem "Kraljevica", ovisno o ishodu gradnje ove prve mega jahte. U "Propeli" se ne krije da je Zepter International zainteresiran i za kupnju jednog manjeg hrvatskog brodogradilišta, ali ističu da će to prvenstveno ovisiti o uvjetima natječaja.

Vlasnik Zepter Internationala, Philip Zepter, pravim imenom Milan Janković, napustio je Beograd prije dvadesetak godina. Još kao student ekonomije htio je okušati sreću na Zapadu, a priliku za to dobio je kada su ga poslali na jednogodišnji tečaj njemačkog u Austriju. Nije se vratio u Beograd, te je nekoliko godina kasnije 1986. osnovao tvrtku Zepter.

Visoko kvalitetnim posuđem osvojio je tržišta četrdesetak zemalja svijeta, da bi kasnije proširio posao na proizvodnju i prodaju medicinskih i kozmetičkih preparata. Ime je promijenio nakon što je napravio uspješnu poslovnu karijeru. Od 1990. živi u Monaku. (M.B.)

Vezane vijesti

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, danas potpisuju Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika