19.03.2009. / 17:09

Autor: Hina

Slovenija priprema kraće vinjete?

"Vlada će o mjerama vezanim za vinjete raspravljati na idućoj sjednici", izjavio je Vlačič

Za tri tjedna biti će poznato hoće li Slovenija uvesti kraće vinjeteZa tri tjedna biti će poznato hoće li Slovenija uvesti kraće vinjeteSlovenija će najkasnije za tri tjedna priopćiti Europskoj komisiji odluku o mogućim izmjenama sustava naplate cestarine za osobne automobile, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu slovenski ministar prometa Patrick Vlačič.

Vlačič je najavio slovensko očitovanje o vinjetama pošto je u Bruxellesu s europskim povjerenikom za promet Antoniom Tajanijem razgovarao o teškoćama s kraćim vinjetama za vozače u provozu kroz Sloveniju.

"Vlada će o mjerama vezanim za vinjete raspravljati na idućoj sjednici", izjavio je Vlačič slovenskim novinarima nakon sastanka s Tajanijem. Kako je objasnio, sve do isteka tog trotjednog roka Europska komisija neće uvoditi mjere protiv Slovenije u postupku započetu jesenas.

Tada je Europska komisija Sloveniji izrekla prvu opomenu zbog sustava vinjeta, jer je ocijenila da takvim načinom naplate cestarina obespravljuje vozače iz drugih članica EU-a koji se slovenskim cestama kratko voze i najčešće samo u tranzitu.

Slovenija je sredinom prošle godine uvela naplatu cestarine vinjetama koje vrijede šest mjeseci i stoje 35 eura i cjelogodišnjim vinjetama po cijeni od 55 eura. Jeftinije vinjete za provoz i za kraća razdoblja, kao primjerice u Austriji, nisu uvedene.

Promjena sadašnjeg sustava vinjeta Sloveniji bi, po vladinoj ocjeni, mogla još više otežati financiranje cestogradnje zbog očekivana pada prihoda, a kako odbija uvesti provozne vinjete, i dalje joj je blokirano 206 milijuna eura za gradnju autocesta do 2010., što ih joj je odobrila Europska komisija.

Uz to, slučaj bi mogao završiti i na sudu Europskih zajednica.

Vlačič je nakon susreta s Tajanijem rekao da je inzistirao na suverenu pravu Slovenije da odredi cijenu vinjeta, makar je na susretu u Europskoj komisiji čuo i prijedlog o visini cijena kraćih vinjeta za strance.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika