24.03.2009. / 12:50

Autor: Martina Čizmić

Krah vodećeg slovenskog tajkuna: Istrabenz pred stečajem?

Uz to, prema podacima Financi, Istrabenz najviše duguje Novoj kreditnoj banci Maribor, a slijede Abanka i NLB, te austrijska banka Bawag. Ukupno dug bankama iznosi više od 160 milijuna eura

Igor BavčarIgor BavčarČini se da je gospodarska kriza ostavila jednog od najvećih slovenskih tajkuna Igora Bavčara u velikim problemima. Njegov Istrabenz nalazi se pred stečajem, a danas je prestalo i trgovanje njegovim dionicama na Ljubljanskoj burzi.

Slovenski Unicredit još je prošlog četvrtka prijevremeno razvrgnuo ugovor o reotkupu osam posto Mercatora od Istrabenza, pišu Finance.si. Zbog toga je Istrabenzu isplaćeno 8,56 milijuna eura, a Unicredit je postao i stalni vlasnik dionica Mercatora. Ukratko, Unicredit je dionice koje su bile privremeno njegove prodao trećoj strani za cijenu koja je veća od one navedene u terminskom ugovoru. Razliku u cijeni isplatio je Istrabenzu. Navodno je Istrabenz do travnja mogao reotkupiti dionice Mercatora od Unicredita, ali za to nije imao financijskih sredstava.

Finance nagađaju da bi se za Unicreditovim primjerom mogle povesti i neke druge banke. Istrabenz ima privremeno prodana dva posto Mercatora i dva posto Petrola kod Hypo banke, šest posto Petrola kod NLB, a četiri posto Petrola kod Gorenjske banke.

Kako je sve izvjesnije da Istrabenz neće imati dovoljno sredstava da te dionice otkupi, vjerojatno će ih izgubiti. Uz to, prema podacima Financi, Istrabenz najviše duguje Novoj kreditnoj banci Maribor, a slijede Abanka i NLB, te austrijska banka Bawag. Ukupno dug bankama iznosi više od 160 milijuna eura.

Ukoliko Istrabenz do ponedjeljka ne postigne dogovor sa bankama o djelomičnoj otplati duga, postati će insolventan, odnosno morati će u najviše dva mjeseca proglasiti stečaj.

Nagađa se kako bi Istrabenz mogao prodati svoju likvidnu imovinu i na taj način otplatiti dug bankama, ali pitanje je po kojoj bi cijeni to mogao napraviti te da li bi ta sredstva bila dovoljna. Među vrijednijom imovinom su četiri posto udjela u Petrolu i Drogu Kolinsku.

Ukoliko Istrabenz propadne to bi se moglo odraziti i na neke hrvatske tvrtke poput Grand Hotela Adriatic u Opatiji, ali i nekim uglednim tvrtkama u Srbiji i BiH u kojima Istrabenz ima udjele ili su joj tvrtke kćeri.

Vezane vijesti

Petrol predstavio novu generaciju goriva

Petrol predstavio novu generaciju goriva

Grupa Petrol predstavila je novu generaciju visokokvalitetnih pogonskih goriva Q Max, od sada dostupnih na svim benzinskim postajama Grupe u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika