25.03.2009. / 13:44

Autor: Hina

Sloveniji BDP-a pao za 4 posto, Pahor i dalje brani 'protukrizni' proračun

'Ovim rebalansom ostvarujemo naše obećanje o razvojnom prestrukturiranju proračuna. To je protukrizni rebalans, potreban zbog promijenjenih okolnosti koje govore da Slovenija nije izoliran otok'

Slovenski premijer Borut PahorSlovenski premijer Borut PahorSlovenski parlament u srijedu je započeo s postupkom prihvaćanja prvog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, za koji je premijer Borut Pahor u uvodu zasjedanja rekao da je "protukrizno" usmjeren jer predstavlja i razvojnu šansu iako govori o dubokoj ekonomskoj krizi koja je zahvatila Sloveniju.

Rebalansom proračuna, koji je predložila vlada na osnovi zadnjih makroekonomskih podataka koji govore o produbljivanju krize, proračunski rashodi povećavaju se u odnosu na prošlu godinu za 17 posto. Rebalans je rađen na osnovi podataka vladinog ureda za makroekonomiju (UMAR) koji govore o pogoršanju ekonomskih parametara. Dok je UMAR još u prosincu prošle godine računao s ovogodišnjom stopom rasta od 0,6 posto, rebalans proračuna koji je sada predložen računa s padom BDP-a u ovoj godini od četiri posto. Tome će, po projekcijama UMAR-a, najviše doprinijeti pad izvoza za 8,6 posto te smanjivanje investicija za 16 posto. Broj zaposlenih past će za najmanje pet posto, pa bi se broj nezaposlenih u drugoj polovici godine mogao popeti na više od 100.000.

Proračun koji je predložila vlada i koji je naišao na kritike oporbe zbog kasnog reagiranja na promjenu okolnosti i pogoršanje ekonomskih prilika predviđa velik "čisti" proračunski deficit od 2,9 posto, a zajedno s deficitom mirovinske i zdravstvene blagajne čak 3,4 posto. Predstavnici vlade priznali su da nije isključeno da će do kraja godine, ovisno o razvoju ekonomske situacije, možda trebati prihvatiti još jedan rebalans proračuna i da je moguće očekivati veći pad društvenog proizvoda od sada planiranih četiri posto, dok bi se u tom slučaju deficit državnog proračuna mogao popeti i do 4-5 posto.

Premijer Borut Pahor u svom je nastupu pred zastupnicima, koji su u srijedu započeli s jednotjednim zasjedanjem čiji je središnji dio usvajanje rebalansa proračuna, najavio da će njegova vlada idućih mjeseci usvojiti nove mjere za prevladavanje krize i oživljavanje gospodarske aktivnosti, dok je za nove projekcije koje govore o slabijim rezultatima u ovoj godini u odnosu na one koje su se predviđale krajem godine rekao da su rezultat produbljivanja krize.

"Ovim rebalansom ostvarujemo naše obećanje o razvojnom prestrukturiranju proračuna. To je protukrizni rebalans, potreban zbog promijenjenih okolnosti koje govore da Slovenija nije izoliran otok", rekao je Pahor, objasnivši da se znatan pad nacionalnog proizvoda očekuje i u drugim državama eurozone.

Pahor je kazao da su sredstva proračunskog rebalansa usmjerena u protukrizne mjere, pa je tako u njemu 82 posto više sredstava nego prošle godine za stabiliziranje tržišta rada, a mnogo veća sredstva nego ranijih godina u njemu su rezervirana za tehnološki razvoj i znanje, te za obrazovanje i gospodarstvo, dok će se štedjeti na troškovima javne administracije i plaćama državnih i javnih službenika.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika