01.04.2009. / 09:52

Autor: Katarina Zorić

Čelnici svjetskih sila dolaze u London kako bi dogovorili oživljavanje svjetskog gospodarstva

Kako je već najavljeno, u Londonu će se održati i prosvjed pripadnika antiratnih, antikapitalističkih, ekoloških i drugih grupa koji na taj način namjeravaju izraziti nezadovoljstvo postojećim stanjem stvari u svijetu

Svjetski čelnici trebaju se dogovoriti oko koordinirane akcije za oživljavanje svjetskog gospodarstva Svjetski čelnici trebaju se dogovoriti oko koordinirane akcije za oživljavanje svjetskog gospodarstva Dan uoči londonskog summita gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) očekuju se bilateralni susreti čelnika vodećih svjetskih sila, američkog predsjednika Baracka Obame s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom i kineskim predsjednikom Huom Jintaom te njemačke kancelarke Angele Merkel s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Kako je već najavljeno, u Londonu će se održati i prosvjed pripadnika antiratnih, antikapitalističkih, ekoloških i drugih grupa koji na taj način namjeravaju izraziti nezadovoljstvo postojećim stanjem stvari u svijetu. BBC javlja da je britanska policija u punoj je pripravnosti te da su izlozi većine banaka, prodavaonica i hotela u centru grada zabarikadirani su. Snage reda, kako je upozorio britanski premijer Gordon Brown, odlučno će odgovoriti na svako eventualno nasilje.

Glavna tema Londonskog summita je dogovor oko koordinirane akcije za oživljavanje svjetskog gospodarstva i sprečavanja budućih kriza. Analitičari smatraju da je najveća opasnost za uspjeh sastanka razlika između angloameričkog pristupa, koji imaju SAD i Velika Britanija, i zahtjeva nekih europskih država, prvenstveno Francuske i Njemačke. Naime, SAD i Velika Britanija zagovaraju ogromne državne subvencije u gospodarstvo, dok europske države zahtjevaju restriktivniju regulativu i kontrolu banaka i svjetskih financijskih organizacija.

Prognoze su da bi najrazvijenije zemlje svijeta u ovoj godini mogle zabilježiti gospodarski pad, prvi put od 2. svjetskog rata. Očekuje se da summit istakne 2010. kao ciljnu godinu oporavka i ponovnog rasta svjetskog gospodarstva.

Vezane vijesti

Veliki korak za Angelu Merkel, mali za G20

Veliki korak za Angelu Merkel, mali za G20

Angela Merkel može biti zadovoljna summitom skupine G20. Kao hrid o koju udaraju valovi u moru ona je podnijela kritike SAD-a i prije svega zemalja u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika