01.04.2009. / 16:47

Autor: Hina

Talibani odbili američku ruku pomirenja

Talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid kazao je da će se talibani boriti dok god Amerikanci ne napuste Afganistan.

Američki predsjednik Barack ObamaAmerički predsjednik Barack ObamaTalibanski pobunjenici u srijedu su odbacili američku ponudu o "časnome izmirenju", nazvavši je "suludom zamisli" te dodajući kako je povlačenje stranih vojnika jedini način da se u Afganistanu završi rat.

Rat u Afganistanu između vojnih snaga koje predvodi NATO i talibana traje već osam godina, a promatrači ocjenjuju da bi ove godine nasilje moglo postati još krvavije s obzirom na to da u Afganistan stiže dodatnih 21.000 američkih vojnika kako bi pokušali spriječiti sukobe prije izbora u kolovozu.

Američki predsjednik Barack Obama udvostručit će broj američkih vojnih snaga u Afganistanu, uložit će dodatne diplomatske napore i pojačat će ekonomsku pomoć, no istodobno je spominjao i "izlaznu strategiju". Ako američki plan ne pokaže očekivane razultate, vrijeme je, smatraju analitičari, na talibanskoj strani.

Američka državna tajnica Hillary Clinton na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu u utorak je izjavila kako oni talibani koji se odreknu ekstremizma moraju biti nagrađeni na način da im se ponudi mogućnost časnog izmirenja.

"O ovome se već govorilo", podsjetio je talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid. "Oni moraju pronaći umjerene talibane, njihova vođu i s njim razgovarati. Ta je zamisao suluda", rekao je Mudžahid u razgovoru s novinarom Reutersa telefonom s nepoznate lokacije.

Istaknuo je kako će se talibani boriti dok Amerikanci ne napuste Afganistan. "Nema drugoga načina. Želimo svoju slobodu i poštujemo svoju neovisnost", kazao je Mudžahid.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika