05.04.2009. / 18:45

Autor: Hina

Pahor: 'Blokadom Hrvatske dobili smo svjetsku pozornost, to ne smijemo propustiti'

Izbjegavši opasnost referenduma i odgode ratifikacije hrvatskog pristupnog protokola za NATO slovenska je politika po Pahorovim riječima potvrdila svoju vjerodostojnost, što njezini sugovornici cijene, kao što cijene i slovenske napore da dođe do rješenja graničnog pitanja i deblokade hrvatskih pristuipnih pregovora za EU

Slovenski premijer Borut PahorSlovenski premijer Borut PahorSlovenski premijer Borut Pahor izjavio je u nedjelju u Pragu nakon završetka sastanka na vrhu EU-SAD da su ga razgovori s njegovim sugovornicima uvjerili da je zadnji prijedlog Ollija Rehna još aktualan i da će Hrvatska na njega morati odgovoriti, pri čemu je ustvrdio da bi u kratkom vremenu slovenski i hrvatski parlament mogli odlučivati o prijedlogu sporazuma o medijaciji, odnosno o načinu rješenja graničnog pitanja i deblokadi pregovora.

"S razgovorima sam zadovoljan. Vjerujem još više nego ranije da će Rehnova inicijativa ostati na stolu i idućih dana, te da će Hrvatska na nju morati reagirati. Nakon toga vidjet ćemo koliko je manevarskog prostora za razuman kompromis koji bi - ako pregovore dovedemo do kraja - štitio slovenske nacionalne interese", izjavio je Pahor novinarima na konferenciji za novinare u Pragu nakon završetka summita.

Izbjegavši opasnost referenduma i odgode ratifikacije hrvatskog pristupnog protokola za NATO slovenska je politika po Pahorovim riječima potvrdila svoju vjerodostojnost, što njezini sugovornici cijene, kao što cijene i slovenske napore da dođe do rješenja graničnog pitanja i deblokade hrvatskih pristuipnih pregovora za EU.

"Nastojimo da dođe do razumnog dogovora koji bi imao potporu slovenske politike i istodobno mogao ispuniti očekivanja EU-a da će doći do uspješnog završetka procesa približavanja Hrvatske Uniji", dodao je Pahor.

U tom je pogledu, kako je istaknuo, "umjereni optimist", pa očekuje da bi slovenski i hrvatski parlament uskoro mogli odlučivati o Rehnovu prijedlogu medijacijskog sporazuma, kako bi "idućih mjeseci" moglo doći do rješenja graničnog pitanja i deblokade pregovora EU-a i Hrvatske.

Upitan da komentira izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da ulazak u NATO jača i njezinu poziciju glede pristupnih pregovora i deblokade, Pahor je rekao da "treba izbjegavati izjave" koje bi mogle ugroziti proces rješavanja graničnog pitanja koje je otvoreno već 18 godina.

"Slovenija je blokadom pristupnih pregovora isprovocirala zanimanje svjetske i europske politike za jedan problem koji na rješenje čeka već 18 godina. Sada nam je ta politika posvetila pozornost i možemo s optimizmom tvrditi da bi se uskoro moglo dogoditi da slovenski i hrvatski parlament dobiju prijedlog rješenja na stol. Ne možemo dakle propustiti nijednu priliku da se to stvarno i dogodi", rekao je Pahor.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika