06.04.2009. / 13:41

Autor: Hina

Iran poručio Obami: Što nama solite pamet, odreknite se vi nuklearnog oružja!

Obama je u ožujku ponudio "nov početak" u diplomatskim, desetljećima gotovo zamrznutim iransko-američkim odnosima, a Teheran je oprezno odgovorio da promjene želi vidjeti na djelu, a ne na riječima

Antiamerički prosvjedi u Ankari, za vrijeme posjeta predsjednika Baracka Obame TurskojAntiamerički prosvjedi u Ankari, za vrijeme posjeta predsjednika Baracka Obame TurskojTeheran je u ponedjeljak kritizirao ocjenu američkog predsjednika Baracka Obame o Iranu kao nuklearnoj prijetnji te pozvao Washington neka se radije on, a također i druge nuklearne sile, odreknu takve vrste oružja.

Obrativši se Pražanima u nedjelju za posjeta Češkoj, Obama je osudio sjevernokorejski raketni pokus te obećao da Washington neće odustati od gradnje proturaketnog štita u Europi sve dok Iran prijeti razvojem svojega nuklearnog programa.

I bivši američki predsjednik George Bush govorio je o Iranu kao nuklearnoj prijetnji, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hasan Kaškavi.

"Čini se da da će preuzimanje slogana bivše američke uprave odudarati od (Obaminih predizbornih) slogana o promjeni", rekao je glasnogovornik Kaškavi.

Promjena je bila ključna riječ u Obaminoj izbornoj kampanji.

"U Iranu nema nuklearnog oružja koje bi bilo prijetnja", dodao je Kaškavi.

Zapad sumnjiči Iran, jednu od energetski najbogatijih zemalja u svijetu, da pod krinkom nuklearnog energetskog programa kani razviti oružje, a Teheran takve optužbe odbacuje.

Obama je u ožujku ponudio "nov početak" u diplomatskim, desetljećima gotovo zamrznutim iransko-američkim odnosima, a Teheran je oprezno odgovorio da promjene želi vidjeti na djelu, a ne na riječima.

Nizom sankcija SAD i saveznici kažnjavaju Iran jer ne odustaje od nuklearnog programa.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika