06.04.2009. / 19:06

Autor: Hina

Obama; SAD snažno podupire uspostavu palestinske države

"Sada ne smijemo utonuti u pesimizam i nepovjerenje. Moramo iskoristiti svaku mogućnost za napredak", rekao je Obama u svom prvom komentaru bliskoistočnog mirovnog procesa otkako je desničarski izraelski premijer Benjamin Netanyahu preuzeo dužnost i osnovao novu vladu

Predsjednik SAD-a Barack ObamaPredsjednik SAD-a Barack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak u Ankari da SAD snažno podupire uspostavu palestinske države "rame uz rame" i u miru s Izraelom, te naglasio da Amerika nije u ratu s islamom.

Obama je ponovio američku potporu palestinskoj državi nakon što je novi izraelski ministar vanjskih poslova prošloga tjedna izjavio da Izrael nije vezan sporazumom iz Annapolisa o početku pregovora o uspostavi palestinske države.

"Bit ću posve jasan: SAD snažno podupire cilj o dvjema državama - Izraela i Palestine, koje bi bile jedna uz drugu, u miru i sigurnosti", rekao je Obama u govoru pred turskim parlamentom.

"Sada ne smijemo utonuti u pesimizam i nepovjerenje. Moramo iskoristiti svaku mogućnost za napredak", rekao je Obama u svom prvom komentaru bliskoistočnog mirovnog procesa otkako je desničarski izraelski premijer Benjamin Netanyahu preuzeo dužnost i osnovao novu vladu.

Obama je obećao da će aktivno tražiti rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. "Znamo da je pred nama težak put. I Izraelci i Palestinci moraju učiniti sve što je potrebno za obnovu povjerenja", dodao je.

"Dopustite mi da jasno kažem sljedeće: Sjedinjene Države nisu u ratu s islamom. U stvari, naše partnerstvo s muslimanskim svijetom ključno je kako bi se pobijedile radikalne ideologije koje odbacuju ljudi svih vjera", rekao je Obama.

U svom je govoru Obama rekao i da traži suradnju s Iranom. No, dodao je, "iranski vođe moraju izabrati hoće li razvijati oružje ili bolju budućnost za svoj narod".

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika