07.04.2009. / 07:23

Autor: Hina

Izrael obećao raditi sa SAD-om na postizanju mira na Bliskom istoku

"Sjedinjene Države snažno podupiru cilj uspostave dviju država, Izraela i Palestine, koje bi živjele jedna pored druge u miru i sigurnosti", rekao je Obama

Američki predsjednik Barack Obama zalaže se za mir na Bliskom IstokuAmerički predsjednik Barack Obama zalaže se za mir na Bliskom IstokuVlada izraelskog premijera Benjamnina Netanyahua u ponedjeljak je obećala raditi sa Sjedinjenim Državama na postizanju mira na Bliskom istoku, ali je izbjegla izričito spomenuti izraelsko-palestinske mirovne pregovore ili cilj predsjednika Baracka Obame da se uspostavi palestinska država.

Obama je u ponedjeljak u Turskoj rekao da će njegova administracija tražiti uspostavu palestinske države naglasivši da su se Izraelci i Palestinci dogovorili glede toga cilja u mirovnom planu koji je podržao SAD i na konferenciji 2007. u Annapolisu.

"Sjedinjene Države snažno podupiru cilj uspostave dviju država, Izraela i Palestine, koje bi živjele jedna pored druge u miru i sigurnosti", rekao je Obama turskom parlamentu. "To je cilj za koji ću se ja kao predsjednik aktivno zauzimati".

"Izrael cijeni predanost predsjednika Obame ostvarivanju sigurnosti za Izrael i postizanju mira", kaže se u kratkoj izjavi Netanyahuova ureda objavljenoj nakon Obaminih istupa.

"Izraelska vlada predana je postizanju oba ta cilja i svoje će politike formulirati u skoroj budućnosti kao i suradnji sa Sjedinjenim Državama", kaže se u izjavi bez spominjanja konferencije u Annapolisu ili palestinske državnosti.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat pozdravio je Obaminu podršku palestinskoj državi. "Nadamo se da će izraelska vlada razumjeti da je to jedini put prema miru", rekao je Erekat agenciji Associated Press.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika