10.04.2009. / 13:04

Autor: Hina

Danak protekcionizmu: Nakon 'tsunamija' kriza u Sloveniji se pretvorila u razorni 'potres'

Zbog pojačavanja krize i njezinih socijalnih posljedica najveće slovenske sindikalne organizacije najavile su za ponedjeljak i utorak prosvjede pred zgradama vlade i parlamenta

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaEkonomsku krizu slovenski su ekonomisti potkraj prošle godine nazivali "tsunamijem" koji još nije zahvatio Europu, a sada bivši i aktualni premijer priznaju da se radi o prijetećoj katastrofi, pa je uspoređuju s potresom ili požarom.

"To je potres koji je rasklimao naš dom, ali ga nije srušio", izjavio je ovih dana premijer Borut Pahor na konferenciji o razvojnom dijalogu, kako je nazvao svoj sastanak sa sindikatima i poslodavcima na kojemu je najavio treći paket mjera za izlazak iz krize, kako bi se spriječio velik pad proizvodnje i sve češći stečajevi zbog kojih je od početka godine posao izgubilo 30.000 ljudi.

Bivši premijer Janez Janša, čija je vlada do prošle godine vodila državu u vrijeme velike ekonomske konjukture, tvrdi međutim da se Pahorova vlada ne snalazi u sadašnjoj situaciji te da se ponaša kao slabo obučeni vatrogasac na mjestu požara.

"Nezaposlenost raste stopom koja se mogla izbjeći, kriza se produbljava, a vlada sa svojim mjerama nema uspjeha. Naša kuća gori, a oni ne znaju gdje je hidrant", rekao je Janša u razgovoru za "Primorske novice", ustvrdivši da Pahorova vlada vrijeme krize koristi za kadrovske čistke i političko promoviranje "izbrisanih" neslovenaca.

Zbog pojačavanja krize i njezinih socijalnih posljedica najveće slovenske sindikalne organizacije najavile su za ponedjeljak i utorak prosvjede pred zgradama vlade i parlamenta.

Po najavama slovenskog zavoda za zapošljavanje, ove će godine broj nezaposlenih jako porasti i premašiti 100.000. To je posljedica velikog pada proizvodnje i izvoza u prvom kvartalu ove godine zbog čega poslodavci otpuštaju zaposlene na određeno vrijeme, a neke tvrtke završavaju u stečaju.

Ured za makroekonomiju slovenske vlade najavio je za ovu godinu pad BDP-a od četiri, a centralna banka od dva posto. Ekonomisti procjenjuju da bi do znakova oporavka moglo doći potkraj ove godine, a do izlaska iz krize tek za dvije godine.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika