10.04.2009. / 18:20

Autor: Hina

Mercator povlači svoj 'otrovni' čips - pun je akrilamida

"Mercator" je uz objavu o povlačenju proizvoda naveo da je uzimanje čipsa kao i druge pržene i pečene hrane sigurno ako se ne jede u prevelikim količinama

U Mercatoru kažu da čips nije opasan za zdravlje ljudiU Mercatoru kažu da čips nije opasan za zdravlje ljudiSlovenski trgovački lanac "Mercator" objavio je u petak da zbog slabe kakvoće privremeno povlači iz prodaje čips pripravljen pod njegovom robnom markom, da je od proizvođača zatražio sve potvrde i analize toga proizvoda te poštivanje europskih standarda o kakvoći hrane.

"Mercator" je time reagirao na tvrdnju najveće slovenske udruge za zaštitu potrošača da čips koji se nalazi u prodaji u trima najvećim trgovačkim lancima u Sloveniji sadrži prevelike količine kancerogenog akrilamida koji nastaje pri prženju te da je najviše te tvari upravo u "Mercatorovu" čipsu.

Slovenski Savez potrošača (ZPS) objavio je da je od 12 ispitanih prehrambenih proizvoda najveći sadržaj akrilamida (1600 mikrograma na kilogram) pokazao "Mercatorov" čips, a slijedi čips u trgovinama Spar (790 mikrograma/kg) i isti proizvod Tuša (630 mikrograma).

"Mercator" je uz objavu o povlačenju proizvoda naveo da je uzimanje čipsa kao i druge pržene i pečene hrane sigurno ako se ne jede u prevelikim količinama.

ZPS je prevelike količine akrilamida otkrio i u nekim ispitanim uzorcima kruha, kroketa, trajnih peciva i keksa, a zanimljivo je da je pomfrit iz slovenskih restorana McDonalds pokazao količinu akrilamida u normalnim količinama manjim od 30 mikrograma po kilogramu.

Vezane vijesti

Turkish Airlines se povlači iz BH Airlinesa

Turkish Airlines se povlači iz BH Airlinesa

Turski zračni prijevoznik Turkish Airlines povlači se iz partnerstva s bosanskohercegovačkom zrakoplovnom tvrtkom BH Airlines u kojoj je imao 49… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika