14.04.2009. / 09:49

Autor: Martina Čizmić

Slovenija zbog vinjeta postala zemlja koju se izbjegava

Neki od vozača čak smatraju da su Slovenci uveli vinjete kako bi turiste, koji ne odaberu Sloveniju za svoje krajnje odredište, na neki način kaznili

Petina europljana zbog vinjeta izbjegava SlovenijuPetina europljana zbog vinjeta izbjegava SlovenijuSvaki peti europski vozač i svaki deseti hrvatski zbog vinjeta ne želi automobilom putovati kroz Sloveniju.

Većina ispitanika u anketi koju su proveli europski autoklubovi smatra da ih takva vrsta plaćanja cestarine zakida, odnosno oštećuje. Upravo stoga zahtjevaju hitnu promjenu sistema naplate i to još prije ove turističke sezone.

Više od 60 posto ispitanih slovenske ceste koristi samo kao tranzitne prometnice. Neki od vozača čak smatraju da su Slovenci uveli vinjete kako bi turiste, koji ne odaberu Sloveniju za svoje krajnje odredište, na neki način kaznili.

Kako dio putnika bez obzira na sve jednostavno ne može izbjeći prolazak kroz Sloveniju, oni izbjegavaju plaćanje vinjeta vožnjom po lokalnim cestama. Na taj način putuje gotovo 20 posto hrvatskih i 15 posto europskih vozača.

No, u autoklubovima upozoravaju da putovanje lokalnim cestama smanjuje sigurnost putovanja i ujedno znači veće zagađenje okoliša. To je u potpunosti suprotno europskoj politici koja pokušava preusmjeriti promet sa lokalnih cesta na autoceste kako bi putovanje bilo što čišće i sigurnije.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika