16.04.2009. / 16:21

Autor: Katarina Zorić

Sarkozyeva vatrometna taština: 'Obama je precijenjen, ja sam spasio G20 summit'

Navodi se da je Sarkozy bio taj koji je zapravo natjerao Obamu da intervenira i uvjeri kineskog predsjednika da prihvati Sarkozyjeve zahtjeve da se u završnoj deklaraciji imenuju porezne oaze

Elizejskom palačom kruže priče da je Sarkozy vrlo ljubomoran na ObamuElizejskom palačom kruže priče da je Sarkozy vrlo ljubomoran na ObamuFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy ljubomoran je na američkoga predsjednika Baracka Obamu. Najviše mu smeta što svijet obožava neiskusnog Obamu, a njega zanemaruju iako je, kako smatra, iskusan u riješavanju svjetskih problema, piše londonski Times. Okidač Sarkozyjeva nezadovoljstva bilo je oduševljene Europe kada je u posjet stigao američki predsjednik.

Londonski Times poziva se na neimenovanog novinara koji je dobro upoznat s pričama koje kruže Elizejskom palačom. On navodi da je Sarkozy navodno sebi bliskim reporterima proslijedio svoju verziju događanja na londonskom summitu G20. U toj verziji francuski je predsjednik predstavljen kao heroj koji brani principe pred nasrtajem Amerike.

Također se navodi da je Sarkozy bio taj koji je zapravo natjerao Obamu da intervenira i uvjeri kineskog predsjednika da prihvati Sarkozyjeve zahtjeve da se u završnoj deklaraciji imenuju porezne oaze. "Izabrani ste da biste izgradili novi svijet. Porezne oaze su oličenje starog svijeta", navodno mu je tada rekao.

Osim toga, u Sarkozyjevoj verziji se navodi i da su Angela Merkel i francuski predsjednik natjerali Obamu da žešće reagira na tursko odbijanje podrške Andersu Foghu Rasmussenu kao novom glavnom tajniku NATO-a.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika