17.04.2009. / 18:13

Autor: Martina Čizmić, Andrea Belin

Nitko ne muči kao Bush: 10 metoda za ugnjetavanje Iračana

Zanimljivo je da je čak deset metoda ispitivanja i mučenja zatvorenika osobno blagoslovio sam bivši američki predsjednik George W. Bush

Američke metode mučenja dobile su blagoslov od samog Busha

Foto: NY TimesAmeričke metode mučenja dobile su blagoslov od samog Busha Foto: NY TimesAmerička je vlada u četiri dopisa koja je objavilo Ministarstvo pravouđa, svojim ispitivačima u Iraku osigurala imunitet od kaznenog progona za mučenja koja su izvršavali nad iračkim zatvorenicima.

I sam predsjednik Barack Obama, potvrdio je da su ispitivači dobili imunitet.

"Sada je vrijeme za razmišljanje, a ne kažnjavanje", rekao je Obama. "Prošli smo kroz tamno i bolno poglavlje naše povijesti. No u vremenu velikih izazova i uznemirujućeg nezajedništva nećemo ništa dobiti, ukoliko vrijeme i energiju trošimo na to da dokažemo krivnju iz prošlosti", dodao je Obama.

Zanimljivo je da je čak deset metoda ispitivanja i mučenja zatvorenika osobno blagoslovio sam bivši američki predsjednik George W. Bush.

Unošenje u lice

Zatvorenika se naglo primi za ovratnik sa obje ruke i naglim pokretom mu se unese u lice kako bi ga se natjeralo da svu pažnju posveti ispitivaču.

Udarac u zid

Zatvorenik je okrenut leđima prema 'lažnom zidu' i dodiruje ga petama. Ispitivač ga naglo gurne u zid koji se zbog svoje fleksibinosti lagano udubi, stvarajući kod zatvorenika osjećaj padanja. Glasan zvuk koji zid proizvede kod zatvorenika izaziva dodatan šok. U povratku zid vraća zatvorenika u prvotni položaj. Kako bi se izbjegle trzajne ozlijede, zatvorenicima je mobiliziran vrat.

Škripac

Čvrsti zahvat objema rukama zatvorenikove glave kako ju on ne bi mogao micati.

Šamar

Šamaranje ima nekoliko glavnih ciljeva, među kojima zasigurno nije uzrokovanje trajne fizičke boli. Ono se koristi kako bi se šokiralo ispitanika, iznenadilo ga ili ponizilo.

Zatvaranje u skučenom prostoru

Boravak u skučenom prostoru ovisi o veličini prostora. Ukoliko zatvorenik može stajati ili sjesti u njemu, boravak može trajati do 18 sati. Za manje prostore boravak je ograničen na dva sata.

Stoj uza zid

Mirno stajanje uza zid koristi se kako bi se zatvorenika iscrpilo. On stoji otprilike metar i pol od zida, nogu raširenih u širinu ramena. Oslanja svoju težinu na ruke koje su ispružene ispred njega točno toliko da prstima dotiče zid.

Položaji za iscrpljivanje

Ovi položaji nemaju za svrhu izazvati dugotrajnu bol, već fizički iscrpiti zatvorenike. Dva su položaja posebno korištena. U prvo zatvorenik sjedi na podu, noge ispruži ravno ispred sebe, a ruke podigne visoko iznad glave. U drugom kleči na podu i nagnut je unatrag pod kutom od 45 stupnjeva.

Nedostatak sna

Nedostatak sna koristi se kako bi se izmorilo zatvorenika i slomilo mu otpor. Nakon dva dana normalnog sna, zatvorenik se vraća u normalano psihičko stanje.

Boravak sa insektima

Zatvorenici koji se boje insekata, zatvarani su u prostoriju sa različitim bubama koje nisu opasne za život. Njihova blizina utjecala je psihičko stanje zatvorenika.

Utapanje na suhom

Zatvorenika se veže za stol i lagano mu se podignu noge. Potom mu se preko glave stavi neprozirna kapuljača ili krpa na koju se lijeva voda. Zbog natapanja tkanine zrak sve teže prolazi do nosa i usta zatvorenika, a zbog podignutog položaja on ima osjećaj da se utapa. Osjećaj nestaje čim se tkanina ukloni sa lica. Takvo mučenje utječe na psihu zatvorenika, ali nema utjecaja na njegovo fizičko stanje.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika