27.04.2009. / 08:59

Autor: Katarina Zorić

Rohatinski: Hrvatska ne treba pomoć MMF-a jer imamo stabilan financijski sustav

"Naš je financijski sustav stabilan i ja vjerujem da će takav i ostati. Ključno pitanje je primjerena fiskalna politika i mi bi trebali biti sposobni provoditi takvu politiku", rekao je Rohatinski

Rohatinski kaže da je glavni problem za hrvatsko gospodarstvo pad narudžbi u proizvodnjiRohatinski kaže da je glavni problem za hrvatsko gospodarstvo pad narudžbi u proizvodnjiGuverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski izjavio je da Hrvatska neće tražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer je njezin financijski sustav stabilan, prenosi američka agencija Bloomberg.

Prema postojećem službenom stavu hrvatske središnje banke i vlade, Hrvatska ne treba 'stand-by' aranžman s MMF-om, rekao je Rohatinski u intervjuu za Bloomberg tijekom proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

"Naš je financijski sustav stabilan i ja vjerujem da će takav i ostati. Ključno pitanje je primjerena fiskalna politika i mi bi trebali biti sposobni provoditi takvu politiku", rekao je Rohatinski.

Kako napominje Bloomberg, mnoge istočnoeuropske zemlje bore se s refinanciranjem svojih dospjelih vanjskih dugova zbog globalne nestašice kredita. MMF, koji predvodi napore za ublažavanje teških financijskih uvjeta, kreditno je pomogao hrvatskim susjedima, Mađarskoj i Srbiji.

Hrvatska će moći refinancirati svoje inozemne obveze, rekao je Rohatinski. Nenamireni dug je u prva tri mjeseca ostao nepromijenjen u odnosu na kraj 2008. godine, a 70 posto toga duga otpada na bankarski sustav i velike kompanije, kazao je guverner HNB-a.

"To je sve u stranom vlasništvu, pa je u interesu njihovih kreditora da izbjegnu povlačenje kapitala iz Hrvatske", naglasio je guverner HNB-a.

Predvidio je da će hrvatsko gospodarstvo vjerojatno zabilježiti pad od oko četiri posto ove godine, dok će izvoz pasti do 10 posto. "Dok prodaja u inozemstvu pada, središnja banka mora reducirati deficit platne bilance ograničavajući domaću potražnju", rekao je Rohatinski. Dodao je da HNB drži svoju ključnu kamatnu stopu na devet posto od kraja 2007.

"Glavni problem za hrvatsko gospodarstvo je pad narudžbi u proizvodnji, a ja moram smanjivati deficit platne bilance. Kao kombinaciju tih dvaju faktora, očekujem smanjivanje BDP-a u 2009.", rekao je Rohatinski.

Bloomberg napominje da Hrvatska nastoji dovršiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji u 2009. što bi joj omogućilo punopravno članstvo dvije godine kasnije.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika