29.04.2009. / 11:45

Autor: Katarina Zorić

Slovenski tajkun želi likvidirati Jadransku pivovaru zbog vrijednog zemljišta

Goran Domljanović, predstavnik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, kaže da su se odlučili pokrenuti stečajni postupak jer smatraju da pivovara ima prosperitet i kvalitetu

Radnici Jadranske pivovare u utorak su zauzeli tvrtku; Foto: PixsellRadnici Jadranske pivovare u utorak su zauzeli tvrtku; Foto: PixsellRadnici Jadranske pivovare koja je u vlasništvu slovenske Pivovarne Laško, zauzeli su tvornicu, a direktora Pivovare Tomaža Udriha istjerali su iz kruga tvornice. Navodno je skoro došlo i do fizičkog nasrtanje na direktora koji nije htio razgovarati ni s radnicima, ni s novinarima, ali i ni sa solinskim gradonačelnikom Blaženkom Bobanom koji je radnicima pružio podršku.

Inače, Pivovara Laško dio je poslovne grupacije koju kontrolira posrnuli slovenski tajkun Boško Šrot.

Sreten Matković, povjerenik HUS-a za Jadransku pivovaru rekao je Slobodnoj Dalmaciji da Slovenci, otkada su došli, žele ugasiti proizvodnju i ostaviti samo distribuciju. "Međutim, kada su shvatili da to neće ići baš jednostavno, odlučili su je likvidirati i 160 radnika ostaviti na ulici", rekao je Matković. Napominje da bi pivovara imala dovoljno posla i da se Laško povuče, a ostane samo proizvodnja piva Kaltenberg.

Goran Domljanović, predstavnik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, kaže da su se odlučili pokrenuti stečajni postupak jer smatraju da pivovara ima prosperitet i kvalitetu. "Slovenci ne žele prodaju već likvidaciju jer najvjerojatnije žele na preko 35 tisuća metara kvadratnih prostora koje je industrijsko-mješovite namjene dovesti trgovačke centre, radnicima podijeliti otkaze i ovdje zabiti slovensku zastavu, međutim, to im neće proći jer mi smo se borili za ovu družavu pa ćemo i za svoja radna mjesta", istaknuo je Domljanović.

Da priča oko Jadranske pivovare nije čista pokazuje i reakcija princa Luitpolda od Bavarske, vlasnika tvrtke Kaltenberg, koji je htio kupiti Jadransku pivovaru Split. On je objavio priopćenje u kojem navodi da je voljan kupiti tvrtku i spasiti najmanje polovicu radnih mjesta, ali da Slovenci ne žele prodati pivovaru nego da je žele zatvoriti.

Takvo mišljenje dijeli i solinski gradonačelnik Blaženko Boban. "Nema druge pivovare u krugu od 40 kilometara i očito je da nešto nije u redu u organizaciji poslovanja. Prema mojim saznanjima, Laško bi, ako likvidira proizvodnju, raspologalo s cijelim prostorom tvornice. Namjere očito nisu čiste. No, neće proći trgovina atraktivnim zemljištem u tom dijelu grada. To je proizvodna zona, a grad neće dopustiti promjenu GUP-a", rekao je Boban Business.hr-u.

Pivovarna Laško splitsku Jadransku pivovaru kupila je 2001. godine. Početkom travnja objavili su da pivovaru prodaju zbog loših poslovnih rezultata. Iako se pojavilo nekoliko tvrtki koje su zainteresirane za kupnju pivovare, Slovenci su donijeli odluku o likvidaciji tvrtke. Solinskom gradonačelniku neshvatljiva je odluka o likvidaciji jer kaže da je proizvodnja Pivovare porasla za 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika