30.04.2009. / 10:16

Autor: Hina

Obaminih 100 dana: 'Polažemo nove temelje za gospodarski rast'

On je ponovio upozorenje da škole u kojima se pojavi gripa treba zatvoriti, te pozvao roditelje i poslodavce da pronađu rješenja za djecu koja će ostati kod kuće

Predsjednik SAD-a Barack Obama; foto: ReutersPredsjednik SAD-a Barack Obama; foto: ReutersAmerički predsjednik Barack Obama u srijedu je, obilježavajući prvih 100 dana svojeg mandata, poručio Amerikancima da je zemlja na pravom putu za izlazak iz recesije te da njegova administracija polaže "nove temelje za rast".

"Iza nas je dobar početak, ali to je tek početak. Ponosan sam na ono što smo postigli, ali nisam zadovoljan. Milijuni Amerikanaca i dalje su bez posla i domova, i još će ih biti izgubljeno prije nego što recesija završi", rekao je Obama na konferenciji za tisak u Bijeloj kući, održanoj u udarnom večernjem terminu uz izravan prijenos nacionalnih TV mreža.

Dok se raščišćavaju ruševine sadašnje recesije, ne može biti vraćanja na "gospodarstvo sagrađeno na hrpi pijeska, napuhanim cijenama kuća i maksimalnim minusima na kreditnim karticama, prezaduženim bankama i zastarjelim propisima, koji omogućuju da bezobzirnost nekolicine prijeti prosperitetu svih nas", naglasio je.

SAD: Kongres prihvatio nacrt proračan 3,4 bilijuna dolara

Obama je pozvao na "Nove temelje" za rast, kako bi američko gospodarstvo ojačalo i moglo biti konkurentno u 21. stoljeću.

Zahvalio je Predstavničkom domu Kongresa i Senatu na usvajanju neobvezujuće rezolucije o nacrtu proračuna od 3,4 bilijuna dolara za iduću fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada.

Rezolucija je prvi korak prema Obaminu prijedlogu za zdravstveno osiguranje za sve Amerikance, za koji bi u idućih 10 godina trebalo osigurati bilijun dolara. Ona također određuje parametre za zakone o fiskalnim prihodima i financiranju programa razvoja čiste energije, stipendiranju studenata te produžuje mnoge porezne olakšice Georgea W. Busha.

Obama je na konferenciji za tisak najavio ta nova ulaganja u obrazovanje, u obnovljive izvore energije i stvaranje milijuna radnih mjesta u novim industrijama.

Također je naglasio da je administracija počele ispunjavati i predizborna obećenja o promjeni američke vanjske politike.

"Počeli smo privoditi kraju rat u Iraku. I skovali, zajedno sa saveznicima, novu strategiju kojoj je meta Al Qaida u Afganistanu i Pakistanu", rekao je.

"Odbacili smo lažni izbor između sigurnosti i ideala, zatvorivši zatočenički centar u zaljevu Guantanamo i zabranivši mučenje. I obnovili smo diplomatske napore, posvećujući se izazovima od globalne gospodarske krize do širenja nuklearnog oružja", naglasio je američki predsjednik.

Obraćanje javnosti Obama je iskoristio da Amerikancima prenese kako vlada čini "sve što može" kako bi se suprotstavila širenju svinjske gripe, za koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu proglasila peti stupanj hitnosti, jedan manje od najvišeg stupnja koji se uvodi kod pandemije.

On je ponovio upozorenje da škole u kojima se pojavi gripa treba zatvoriti, te pozvao roditelje i poslodavce da pronađu rješenja za djecu koja će ostati kod kuće.

Obama je za sada isključio mogućnost zatvaranja granice prema Meksiku, iz kojeg potiče epidemija. Ponovio je preporuku liječnika građanima da redovito peru ruke i ostanu kod kuće ako se razbole.

Obama je odao priznanje svom prethodniku, predsjedniku Georgeu W. Bushu, zbog izgradnje infrastrukture za suprotstavljanje pandemijama, posebno programa stvaranja strateških zaliha lijekova, koji se pokazao iznimno korisnim u sadašnjoj situaciji.

Ispitivanja javnosti pokazuju da Obama nakon prvih 100 dana u Ovalnom uredu, ima znatnu potporu građana, kojih od 61 do 67 posto odobrava način na koji vodi zemlju. Ankete također bilježe zaokret kada je riječ o broju Amerikanaca koji misli da je zemlja ide u pravom smjeru, koji se s oko 25 posto u siječnju, približava brojci od 50 posto ispitanih.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika