02.05.2009. / 22:35

Autor: Hina

Obama i Clinton: Sloboda medija ključna za demokraciju i razvoj

On u priopćenju izražava posebnu zabrinutost za američke novinarke zatvorene u inozemstvu - Roxanu Saberi u Iranu, te Eunu Lee i Lauru Ling u Sjevernoj Koreji

Hillary Clinton i Barack Obama, Foto: ReutersHillary Clinton i Barack Obama, Foto: ReutersAmerički predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton u svojim su porukama u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, upozorili na ključni značaj slobode medija za otkrivanje zlouporaba vlasti i borbu s korupcijom, te na doprinos koji novinari daju promicanju ljudskog dostojanstva, slobode i napretka.

"Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. svibnja kako bi nas sve podsjetio na vitalni značaj te temeljne slobode. To je dan kada slavimo nezamjenjivu ulogu koju novinari imaju u razotkrivanju zloporaba vlasti", istaknuo je Obama u priopćenju koje je u subotu objavila Bijela kuća.

On je upozorio na rastući broj novinara koji su diljem svijeta ušutkani smrću i zatvorom, ističući kako su od 1993., otkad se obilježava Svjetski dan slobode medija, ubijena 692 novinara. "Samo trećina tih smrti povezana je s izvještavanjem o ratu, većina žrtva su lokalni novinari koji su pisali o temama kao što je kriminal, korupcija i nacionalna sigurnost u njihovim domovinama", istakao je Obama.

Povrh toga tragičnog broja, stotine novinara svake je godine izloženo zastrašivanju, cenzuri i arbitrarnim uhićenjima - krivi samo zbog strasti za istinom i tvrdoglavog uvjerenja da slobodno društvo ovisi od informiranog građanstva.

Upozoravajući na gušenje medijskih sloboda diljem svijeta, Obama je naveo negativne primjere zemalja kao što su Azerbajdžan, Uzbekistan, Mianmar, Eritreja, Kuba i Zimbabve te imena nekih novinara koji su simboli stradanja, kao što su Shi Tao i Hu Jia u Kini i J.S. Tissainayagam u Šri Lanki.

On u priopćenju izražava posebnu zabrinutost za američke novinarke zatvorene u inozemstvu - Roxanu Saberi u Iranu, te Eunu Lee i Lauru Ling u Sjevernoj Koreji.

"Dajući svoj glas potpore i divljenja svim onim hrabrim muškarcima i ženama koji rade na otkrivanju istine i jačanju odgovornosti diljem svijeta", Obama je citirao jednog od utemeljitelja SAD-a, Thomasa Jeffersona, koji je kazao kako je mišljenje naroda temelj demokratske vlasti, a prvi prioritet treba biti čuvanje toga prava, a da se "mora odlučiti između vlade bez novina i novina bez vlade, ne bi oklijevao ni trenutka, birajući potonje".

Sjedinjene Države se s ponosom pridružuju međunarodnoj zajednici u proslavi Svjetskog dana slobode medija i "doprinosa koji novinari daju promicanju ljudskog dostojanstva, slobode i napretka", poručila je državna tajnica Clinton u priopćenju State Departmenta.

Ona je naglasila da živimo u svijetu u kojem je "slobodan protok informacija i ideja moćna sila napretka", a neovisni tisak, radio i televizija te internetski mediji "više od izvora vijesti i mišljenja".

"Oni također otkrivaju zloporabe vlasti, bore se protiv korupcije, osporavaju svojatanje, i pružaju konstruktivnu platformu za nove ideje i neslaganja".

Sloboda medija je značajka svakog slobodnog društva, zaštićena Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a, a tamo gdje je sloboda medija ugrožena sva druga ljudska prava su izložena prijetnji, istakla je Clinton.

"Sloboda medija je ključna za demokraciju, ona jača transparentnost i odgovornost, a oboje je preduvjet za održivi gospodarski razvoj", ocijenila je.

Prema njezinim riječima, oni koji nastoje zlorabiti vlast i širiti korupciju, vide prijetnju u medijskim slobodama. Umjesto da podupiru medijsku otvorenost, oni pokušavaju kontrolirati ili utišati neovisne glasove, a metode koje rabe protiv novinskih organizacija i novinara idu od restriktivnih zakona i propisa do cenzure, nasilja, zatvaranja i čak ubojstava.

"Takve taktike nisu nove, i ne mogu proći bez odgovora", upozorila je Clinton, izražavajući u ime predsjednika Obame "snažnu predanost" nove administracije medijskim slobodama diljem svijeta, i potporu njihovu jačanju kroz diplomatske napore, programe pomoći i razmjene, te suradnju i partnerstvo s nevladinim organizacijama i izravno s medijima.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika