05.05.2009. / 16:07

Autor: Hina

Slovenci bi sutra trebali dati službeni odgovor na Rehnovu ponudu

Kako navode slovenski mediji, to je vjerojatno ključan sastanak na kojemu će se formirati službeni slovenski odgovor na Rehnovu ponudu

Sutra ključan sastanak Pahora s predsjednicima stranaka o Rehnovu prijedloguSutra ključan sastanak Pahora s predsjednicima stranaka o Rehnovu prijedloguSve slovenske parlamentarne stranke u srijedu će se na drugom takvom sastanku koji saziva premijer Borut Pahor pokušati u što većoj mjeri usuglasiti glede nacrta sporazuma o rješenju slovensko-hrvatskoga graničnog prijepora putem arbitraže, što ga je dvjema državama dao europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, a koji bi trebao omogućiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

Kako navode slovenski mediji, to je vjerojatno ključan sastanak na kojemu će se formirati službeni slovenski odgovor na Rehnovu ponudu iako bi o Rehnovoj ponudi vlada trebala odlučivati na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak.

Pojedini slovenski mediji objavili su u ponedjeljak i utorak pojedinosti iz sadržaja zadnjeg Rehnova prijedloga, tvrdeći da on za Sloveniju nije prihvatljiv jer ne predviđa njen izravan kontakt s otvorenim morem i određuje odvajanje pitanja hrvatskih pristupnih pregovora od graničnog prijepora. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da su u Rehnov prijedlog uključena i stajališta Slovenije te da se ne radi o prijedlogu koji bi bio usmjeren protiv slovenskih interesa dodajući da vjeruje da je na prijedlog još uvijek moguće iznijeti neke dopune.

Premijer Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak prilikom posjeta Švedskoj koja 1. srpnja preuzima predsjedanje EU-om da će na sutrašnjem sastanku s parlamentarnim strankama vjerojatno biti dopuna prijedloga koje je Sloveniji i Hrvatskoj dao povjerenik Rehn, te najavio da će Slovenija svoj odgovor Europskoj komisiji uputiti idući tjedan.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika