19.05.2009. / 09:11

Autor: Hina

Joe Biden otkrio tajnu lokaciju potpredsjedničkog bunkera

Navodno je lociran ispod potpredsjedničke rezidencije, zgrade Mornaričkog opservatorija na aveniji Massachussetts, što po ocjenama američkog tiska i nije iznenađenje

Američki potpredsjednik Joe Biden je na nedavnoj godišnjoj večeri novinarskog Kluba Gridiron u Washingtonu, u neformalnom razgovoru navodno otkrio tajnu lokaciju potpredsjedničkog bunkera, objavio je u ponedjeljak tjednik Newsweek, što su prenijeli brojni američki mediji.

Prema blogu urednice Newsweeka iz Washingtona, Eleanor Clift, potpredsjednik Biden je na Gridironovoj večeri 21. ožujka ispričao društvu za stolom gdje se nalazi tajni bunker, za koji se vjeruje da je u njemu boravio bivši potpredsjednik Dick Cheney nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Navodno je lociran ispod potpredsjedničke rezidencije, zgrade Mornaričkog opservatorija na aveniji Massachussetts, što po ocjenama američkog tiska i nije iznenađenje.

Biden je rekao da mu je "...mladi mornarički časnik koji ga je proveo po rezidenciji pokazao skriveni prolaz, koji je iza masivnih čeličnih vrata s velikom bravom s uskim spojnim hodnikom i policima ispunjenim komunikacijskom opremom", napisala je Clift.

- Časnik je objasnio da su tu, dok je Cheney bio zaključan, bili smješteni njegovi pomoćnici od najvećeg povjerenja - dodaje Clift.

U ponedjeljak je Bidenova glasnogovornica objavila priopćenje u kojem odbacuje tvrdnju Eleanor Clift, navodeći da nije otkrivena povjerljiva informacija.

- Ono što je potpredsjednik opisao u svojim komentarima nije, kao što sugeriraju neka novinska izvješća, podzemni objekt, već naprotiv, radni prostor na katu rezidencije, koji je po njegovu razumijevanju često koristio Cheney i njegovi pomoćnici. Nije došlo do otkrivanja povjerljive informacije - navodi se u priopćenju glasnogovornice.

O Bidenovoj indiskreciji s Gridironove večere u ponedjeljak su izvjestili dnevni listovi Politico, Boston Globe, Christian Science Monitor i drugi mediji.

Tijekom tri desetljeća u Senatu Biden je stekao reputaciju po atipčno izravnom diskursu za političara, a otkako je izabran za potpredsjendika konzervativni magazin The New Republic vodi njegov osobni "Gafo-metar".

Biden je 21. ožujka zamijenio predsjednika Baracka Obamu, koji je postao drugi predsjednik SAD-a što je preskočio večeru ekskluzivnog Gridironova kluba nakon Grovera Clevelanda godine 1885.

Elegantna večera prilika je da se novinari druže s vodećim politčarima, a prati je 124-godišnja tradicija njegovanja duhovitosti i međusobnog zbijanja šala.

Prema novinskim izvješćima od 22. ožujka, Biden je bio izuzetno raspoložen i duhovit, pa je tako opravdao izostanak predsjednka Clevelanda 1885., rekavši da je "u Bijeloj kući stvarno mogao raditi bolje stvari u subotu navečer, jer je imao 21. godišnju suprugu".

Američki potpredsjednik se našalio i s novinarima, rekavši kako zna da su nastupili mračni dani za novinski 'business' i da se govori kako novine izlaze iz uporabe.
- To je totalna neistina. Znam iz prve ruke. Nedavno sam dobio štenca, a njega u kući ne možete držati na Internetu - rekao je.

Iza prigodnog govora guvernera Kalifornije Arnolda Schawerrzenegera, poznatog po tvrdom njemačkom akcentu, Biden je kazao kako "jedva čeka engleski prijevod".

Za svog prethodnika, Dicka Cheneya, rekao je da je tek prvog dana na novom poslu shvatio koliko je bio moćan. Tradicija je da odlazeći predsjednik svom nasljedniku ostavlja poruku u pisaćem stolu, a Biden je kazao kako je on našao Cheneyevu poruku - "Obamin rodni list".

S više od dva mjeseca odgode, Eleanor Clift je objavila napis o Bidenovom otkrivanju tajnog bunkera, dan uoči njegovog odlaska u službeni posjet BiH, Srbiji i Kosovu.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika