21.05.2009. / 08:07

Autor: Totalsport

Video: Srna odveo Šahtar do naslova Kupa Uefa

Hrvatski je kapetan ukrajinske momčadi tako podigao pokal posljednjeg Kupa UEFA-e u ovom izdanju. Sljedeće će se sezone već igrati Europa liga

foto: Reutersfoto: ReutersNogometaši ukrajinskog Šahtara iz Donjecka osvojili su prvi europski naslov u povijesti pobijedivši nakon produžetaka u istanbulskom finalu Werder iz Bremena 2-1...

Nakon 90 minuta završilo je 1-1, a gol odluke u 97. je minuti utakmice postigao Brazilac Jadson na krasnu povratnu loptu Darija Srne s desne strane. Bila je to prva asistencija 27-godišnjeg Metkovčanina u ovosezonskom izdanju Kupa UEFA-e.

Hrvatski je kapetan ukrajinske momčadi tako podigao pokal posljednjeg Kupa UEFA-e u ovom izdanju. Sljedeće će se sezone već igrati Europa liga.

Njemačkom sastavu previše je nedostajao režiser njihove igre, 24-godišnji brazilski veznjak Diego, kojeg mladi Mesut Özil nije uspio nadoknaditi. Ukrajinci su dominirali travnjakom svih 120 minuta, pritiskali Nijemce u 16-erac i na kraju zasluženo pobijedili.

Istočni Europljani tako su po treći put u posljednjih pet sezona osvojili najmasovnije natjecanje europskih nogometnih klubova. Prošle je sezone slavio Zenit iz Sankt Peterburga, a prije Seville, koja je naslov osvajala 2006. i 2007. godine, slavio je moskovski CSKA 2005. godine, i to predvođen hrvatskim napadačem Ivicom Olićem.

Nijemci nisu uspjeli u pokušaju osvajanja europskog pokala niti osmu sezonu nakon posljednjega velikog naslova: Bayernova trijumfa u Ligi prvaka 2001. godine.

Kup UEFA-e, finale:

Šahtar - Werder 2-1, 1-1 (Luiz Adriano 25, Jadson 97 / Naldo 35

Goal.com: “Šahtar sve može zahvaliti Srni”

Nogometni portal Goal.com u svom je njemačkom izdanju igračem finala posljednjeg Kupa UEFA-e proglasio Darija Srnu...

Hrvatski reprezentativac i kapetan Šahtara, koji je nakon produžetaka u Istanbulu pobijedio njemačkog Werdera 2-1, po mišljenju autora teksta na internetskom portalu najzaslužniji je za prvi europski naslov u povijesti kluba iz Donjecka.

“Šahtar može mnogo zahvaliti jednom čovjeku - Dariju Srni. Njegovim je nogama utakmica odlučena, njegov doprinos u utakmici nevjerojatan. Ne samo da je imao snage za jak udarac na kraju utakmice, već je 120 minuta bio neprelazan za Werderove nogometaše kojima je pod kraj susreta ponestalo daha. I tada je Hrvat bio marljiv.”

“No nije to bilo sve što je ovaj veznjak napravio, imao je daleko više dodira s loptom od ostalih. Točno 147 puta Srna je imao loptu u nogama, primjerice Torsten Frings lupio ju je tek 71 puta, Özil 67, a Niemeyer 55 puta.”

“Od 93 dodavanja 87 mu ih je bilo preciznih, što iznosi genijalnih 97 posto.”

“Bila je ovo možda i najvažnija utakmica u Srninoj karijeri, a sve što je u ovoj večeri napravio bilo je izvrsno. Kup UEFA-e ide u Ukrajinu, a Srna se posljednji smije. A, onaj tko se zadnji smije, poznato je, smije se najslađe”, završava laude Goal.com.

Vezane vijesti

Srna: Zašto se uvijek velike gura naprijed?

Srna: Zašto se uvijek velike gura naprijed?

Gotovo cijela nogometna Europa je složna u tome da je njemački sudac Wolfgang Stark prilično oštetio Hrvatsku u utakmici Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika