26.05.2009. / 09:33

Autor: Marko Biočina

Predsjednik u sukobu s generalima: Obama želi 'vratiti' homoseksualce u vojsku

Obama i njegovi suradnici navodno su zabrinuti da bi ukidanje ovog zakona moglo izazvati velike debate u javnosti, a to bi u konačnici moglo rezultirati napetostima među oružanim snagama, čiji su pripadnici trenutno angažirani na ratištima u Iraku i Afganistanu

Predsjednik SAD-a Barack ObamaPredsjednik SAD-a Barack ObamaNova u nizu reformi koje je od svog dolaska na vlast počeo provoditi američki predsjednik Barack Obama vezana je za angažman homoseksualaca u američkoj vojsci. Naime, kako prenose tamošnji mediji, Obama je čvrsto odlučio promijeniti praksu po kojoj homoseksualnim pripadnicima američke vojske nije dozvoljeno da otvoreno izražavaju svoju seksualnu orijentaciju, ali ni vojsci da od njih traži da očitovanje po tom pitanju. Ta doktrina, poznata pod imenom "ne pitaj - ne govori", uvedena je za vrijeme administracije Billa Clintona, faktički zabranjuje deklariranim homoeksulanim i biseksualnim osobama da služe u američkoj vojsci pod argumentacijom da bi takva praksa predstavljala " neprihvatljiv rizik za visoke standarde morala, reda i discipline, te narušile koheziju unutar borbenih jedinica koja je temelj adekvatne borbene spremnosti".

Prema neslužbenim informacijama iz Washingtona, Obama je odlučan u namjeri da ukine ovaj zakon, ali se tome protive u Pentagonu. Zbog toga još uvijek nije odlučeno u kojem će se vremenskom roku to dogoditi, a vojni vrh navodno žestoko lobira u Washingtonu kako bi on bio što duži. Također, Barack Obama i njegovi suradnici navodno su zabrinuti da bi ukidanje ovog zakona moglo izazvati velike debate u javnosti, a to bi u konačnici moglo rezultirati napetostima među oružanim snagama, čiji su pripadnici trenutno angažirani na ratištima u Iraku i Afganistanu.

S druge strane, Obamini suradnici ističu kako se radi o problemu koji američki predsjednik želi riješiti što prije. Od kad je sporni zakon uveden 1993. godine, nešto manje od 12 tisuća ljudi nečasno je otpušteno iz američke vojske zbog homoseksualizma. Prema neovisnim istraživanjima, trenutno oko 65 tisuća gay osoba služi u američkoj vojsci, a pretpostavlja se kako u SAD-u ima i oko milijun homoseksualnih ratnih veterana.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika