02.06.2009. / 15:24

Autor: Nacionalova redakcija

Zmago Jelinčić stvara ex-Yu alijansu protiv Hrvatske

Jelinčič predlaže da se sve države bivše Jugoslavije udruže protiv zajedničkog neprijatelja, a to je naravno Hrvatska koja, prema njemu, ima granične sporove gotovo sa svima

Zmago Jelinčić bi ponovno dijelio granice republika bivše JugoslavijeZmago Jelinčić bi ponovno dijelio granice republika bivše JugoslavijeZmago Jelinčič, predsjednik Slovenske Nacionalne Stranke ponovno svojim izjavama diže prašinu u odnosima Hrvatske i Slovenije. Jeliničić je, naime, u razgovoru za frankfurtske "Vesti", novinama na srpskom jeziku, iznio nove kontroverzne prijedloge za rješavanje sporova u bivšoj Jugoslaviji. Po tom prijedlogu Jelinčić bi crtao nove granice između bivših jugoslavenskih republika, a najviše koristi od stvaranja novih zemljovida imale bi Slovenija i Srbija.

Jelinčić i njegova stranka već su pri slovenskoj vladi, Vijeću Europe i drugim europskim institucijama pokrenuli inicijativu kojom traže organiziranje međunarodne mirovne konferencije koja bi konačno trebala riješiti problem međudržavnih granica.

- Na konferenciji bi sudjelovale sve bivše jugoslavenske republike, osim Makedonije koja nije bila zahvaćena ratom devedesetih i Kosova koje je unutarnje pitanje Srbije. U isto vrijeme u Brčkom bismo organizirali drugu međunarodnu konferenciju o sukcesiji Jadranskog mora i pitanju državnih granica - predlaže Jelinčić.

Još se ne zna tko bi se odazvao tom skupu, ali Zmago smatra da bi na njemu trebali sudjelovati predstavnici Srbije, Republike Srpske (BiH), Crne Gore i Slovenije.

- Avnojevske granice su nepostojeća kategorija, jer ni na Prvom, ni na Drugom zasjedanju Avnoja nikada nijedna riječ nije progovorena o pitanju granica. Sve granice unutar bivše Jugoslavije bile su administrativne i nisu nikad bile određene prema nekom međurepubličkom i međunarodnom ugovoru, već su bile rezultat dogovora komunističkih vođa, dodaje vođa slovenskih nacionalista.

Kao vrhunac svega Jelinčič predlaže da se sve države bivše Jugoslavije udruže protiv zajedničkog neprijatelja, a to je naravno Hrvatska koja, prema njemu, ima granične sporove gotovo sa svima.

- Hrvatska je na diplomatskom terenu vrlo jaka i ne preza od podmićivanja diplomata diljem Europe. Kada se bude suočila na četiri fronta onda će i Europa shvatiti da je to velik problem i da se to mora riješiti na razini Vijeća Europe i EU.

Na kraju je upozorio hrvatske susjede kako će Hrvatska blokirati članstvo Srbije, BiH i Crne Gore u Europskoj uniji zato što ima teritorijalne pretenzije prema zapadnom Srijemu i Boki Kotorskoj. (B. B.)

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 02.06.09. 19:23

"i Kosova koje je unutarnje pitanje Srbije". nije li zmagi nesto promaklo.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika