03.06.2009. / 11:32

Autor: Hina

Chavez o spašavanju GM-a: 'Obama je veći ljevičar od Fidela i mene'

Obama je obećao da će General Motors brzo biti prodan, čim se tvrtka oporavi, ali vlada će u početku nadzirati tvrtku

Predsjednik SAD-a Barack Obama i venezuelski predsjednik Hugo Chavez Predsjednik SAD-a Barack Obama i venezuelski predsjednik Hugo Chavez Venezuelski predsjednik Hugo Chavez rekao je da bi se na kraju moglo pokazati da su oni i njegov kubanski saveznik Fidel Castro veći konzervativci od američkoga predsjednika Baracka Obame, dok se Washington sprema preuzeti nadzor nad tvrtkom General Motors.

Tijekom jednoga od uobičajenih Chavezovih predavanja o "prokletstvu kapitalizma" i dobrobitima socijalizma, venezuelski vođa spomenuo je i GM-ov bankrot kojim bi američka vlada mogla dobiti 60-postotni udjel u stogodišnjem simbolu američke moći.

"Hej, Obama je nacionalizirao ni više ni manje nego General Motors. Drug Obama! Pripazi, Fidel, na kraju ćemo nas dvojica završiti njemu s desna", našalio se Chavez u televizijskom prijenosu.

Tijekom desetgodišnje vladavine Chavez je nacionalizirao većinu ključnih venezuelskih gospodarskih sektora, uključujući i milijarde dolara vrijedne naftne projekte, često zahvaljujući zajedničkim ulaganjima s privatnim sektorom koja su državi omogućila kontrolni udjel od 60 posto.

Obama je obećao da će General Motors brzo biti prodan, čim se tvrtka oporavi, ali vlada će u početku nadzirati tvrtku.

Chavez, glasni kritičar američkoga "carstva", ublažio je retoriku otkako je Obama preuzeo predsjedničku dužnost i nakon susreta u Trinidadu i Tobagu u travnju.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika