03.06.2009. / 16:00

Autor: Hina

Slovenski ministar Golobič nije u sukobu interesa

"Golobič je 20. prosinca 2008. prilikom prijave imovinskog stanja prijavio i 10,8 postotni vlasnički udio u poduzeću Ultra Sum, sa sjedištem u Nizozemskoj", objavio je u srijedu predsjednik protukorupcijske komisije Drago Kos

Gregor GolobičGregor GolobičSlovenski ministar za visoko obrazovanje Gregor Golobič propisno je prije dolaska na tu dužnost prijavio osobnu imovinu koja uključuje i suvlasništvo tvrtke u kojoj je bio zaposlen, objavila je u srijedu državna komisija za borbu protiv korupcije, čime je uklonjena sumnja u mogući sukob interesa i kršenje zakona.

Predsjednik stranke Zares i jedan od najutjecajnijih slovenskih političara zadnjih se dana našao u središtu medijskog skandala nakon što je objavljeno da je prešutio svoj vlasnički udio u tvrtki "Ultra" koja se bavi informatičkom tehnologijom, a u kojoj je radio pet godina, sve do ulaska u Pahorovu vladu potkraj prošle godine.

"Golobič je 20. prosinca 2008. prilikom prijave imovinskog stanja prijavio i 10,8 postotni vlasnički udio u poduzeću Ultra Sum, sa sjedištem u Nizozemskoj", objavio je u srijedu predsjednik protukorupcijske komisije Drago Kos. Tvrtka registrirana u Nizozemskoj je 70-postotni vlasnik slovenske tvrtke Ultra, registrirane u Zagorju ob Savi.

Neki su tiskani mediji, ali i Slovenska televizija, ovih dana objavili vijest da je Golobič "prešutio" suvlasništvo u tvrtki gdje se njegov udio u vlasništvu procjenjuje na oko milijun eura, te da ga nije naveo u imovinskoj kartici. Aludiralo se i na to da je Ultra dobivala kredite jedne državne banke bez potrebnih jamstava, što je Ultra zanijekala i najavila tužbe protiv medija koji su objavili tu informaciju.

Golobič je u srijedu izjavio da ga se pokušalo kompromitirati medijskom kampanjom nastalom na osnovi lažnih navoda iz anonimnog pisma koje su u medije plasirali iz krugova oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, te da su napadi dokaz da je pogodio interese "tajkunskog kapitala".

Golobič je jedna od vodećih osoba u sadašnjoj koalicijskoj vladi lijevog centra premijera Boruta Pahora. U četverostranačkoj vladi su prije dva mjeseca izbile nesuglasice upravo u pitanju refinanciranja "tajkunskih kredita", pri čemu je Golobič nastupao s radikalnijim prijedlozima o razvlašćenju "tajkuna". Zato promatrači navode da bi afera oko suvlasničkog udjela mogla naškoditi njegovoj političkoj reputaciji i samoj stranci koja u nedjelju sa svojom listom nastupa i na Europskom izborima.

Lani je tijekom kampanje za parlamentarne izbore Golobič medijima na pitanja o vlasništvu izjavljivao da ima samo jednu dionicu Pivovarne Laško, što sada tumači time da su se pitanja odnosila na dionice a Ultra u Nizozemskoj nije registrirana kao dioničko društvo. Golobič je jedan od njezinih osnivača 2006. godine, a tvrtka je, po njegovim riječima, osnovana u drugoj državi EU-a zbog povećane inozemne poslovne aktivnosti.

Slovenski državni dužnosnici, članovi parlamenta, te suci i tužitelji svoje imovinsko stanje moraju prijaviti na posebnom obrascu državnoj protukorupcijskoj komisiji najkasnije mjesec dana pošto stupe na dužnost.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika