04.06.2009. / 16:00

Autor: Martina Čizmić

Potočnik: Pruža nam se jedinstvena prilika da postignemo dogovor oko granice

U interesu je obiju država da se pronađe rješenje za nesporazum i tako riješi breme koje otežava njihove, inače povijesno veoma dobre međususjedske odnose. U interesu je obiju država i da Hrvatska što prije postane članica Unije, dodao je Potočnik

Janez PotočnikJanez Potočnik"Prilika koja nam se pruža da se dogovorimo oko granice je jedinstvena, i ne vjerujem, da će se uskoro pružiti još jedna, ukoliko ju država ispusti iz ruku", rekao je u razgovoru za MMC Slovenske televizije Janez Potočnik, europski povjerenik za znanost i razvoj.

Na pitanje o graničnom sporu Potočnik je prokomentirao tijek njegovog rješavanja.

"Radi se o bilateralnom problemu, koji je očito prerastao u problem pregovora. Aktivna uloga povjerenika Rehna pri traženju rješenja hrvatsko-slovenskog spora nije nešto bez veze, zato njegov angažman posebno cijenim. Problem, naravno, nije moguće riješiti bez dobre volje i spremnosti obiju država za pronalaženje rješenja", smatra Potočnik.

Osobno smatra da je mogućnost za dogovor o načinu rješavanja problema jedinstvena, da su razilaženja premostiva i ne vjeruje da će se uskoro pružiti slična prilika, ukoliko ju obje države propuste sada iskoristiti.

"U interesu je obiju država da se pronađe rješenje za nesporazum i tako riješi breme koje otežava njihove, inače povijesno veoma dobre međususjedske odnose. U interesu je obiju država i da Hrvatska što prije postane članica Unije", dodao je Potočnik.

U Sloveniji inače vlada mišljenje da Hrvatska bolje lobira u Bruxellesu od Slovenije, barem što se tiče rješenja graničnog pitanja tiče. No, Potočnik se ne slaže s tim.

"Pitanje je manje bitno od pozornosti koja mu se posvećuje. Nema rješenja, niti će ga biti bez pristanka obiju država, bez spremnosti da se rješenje pronađe. Povišeni tonovi, isključujuće poruke, podgrijavanje i onako usijanih glava ne vodi nikamo", smatra Potočnik i dodaje kako se prije svega treba upitati što ako do dogovora ne dođe.

Podsjeća kako je tijekom proteklih deset godina bilo nekoliko pokušaja rješavanja problema, ali i nepotrebnog preuveličavanja problematike. Ističe kako je najbliže rješenje bio sporazum Drnovšek-Račan, no za njegovo je provođenje nedostajalo snage i hrabrosti.

"Smatram da je došlo vrijeme za trijezno razmišljanje i odgovorne poteze", smatra Potočnik.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika