06.06.2009. / 19:21

Autor: Hina

Obama: Drugi svjetski rat bio je "univerzalna borba"

"Tada se to nije moglo znati, ali golem napredak koji će definirati dvadeseto stoljeće na objema stranama Atlantskoga oceana, posljedica je bitke za komadić obale dugačak deset, a širok tri i pol kilometra", rekao je Obama

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama odao je u Normandiji počast savezničkim vojnicima poginulima u Drugome svjetskom ratu, koji je nazvao univerzalnom borbom protiv zla.

"Živimo u svijetu u kojem se nadmeću različita vjerovanja i tvrdnje o istini", rekao je Obama na sjeveru Francuske na svečanosti organiziranoj u povodu 65. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiju.

"U takvu svijetu rijetkost je da se pojavi borba koja se okreće nečem univerzalnome u čovječanstvu. Drugi je svjetski rat bio upravo takav", rekao je Obama, a prenosi dpa.

Američki je predsjednik govor održao na velikom američkom groblju u Colleville-sur-Meru gdje leži 9387 američkih vojnika. Reuters javlja kako je Obama rekao da je rat protiv nacističke Njemačke utro put godinama mira i prosperiteta.

"Tada se to nije moglo znati, ali golem napredak koji će definirati dvadeseto stoljeće na objema stranama Atlantskoga oceana, posljedica je bitke za komadić obale dugačak deset, a širok tri i pol kilometra", rekao je Obama.

Groblje u Collevilleu gleda na tzv. plažu Omaha, mjesto na kojem su američke snage što su se ondje iskrcale 6. lipnja 1944. imale najveće gubitke u udaru na utvrđene njemačke položaje.

Ceremoniji su nazočili i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, britanski premijer Gordon Brown, britanski princ Charles, kanadski premijer Stephen Harper i 1500 veterana Drugog svjetskog rata.

Za američke predsjednike tradicija je da posjete Normandiju. Ronald Reagan bio je na obilježavanju 40. godišnjice Dana D, Bill Clinton deset godina kasnije, a George W. Bush 2004. godine.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika