16.06.2009. / 07:13

Autor: Hina

Popravni ispit: Berlusconijev posjet Washingtonu prilika za popravak odnosa i ugleda

Prije polaska za Washington, Berlusconi se našalio na vlastiti račun, izjavom da u SAD odlazi "zgodan i preplanuo"

Barack Obama i Silvio BerlusconiBarack Obama i Silvio BerlusconiAmerički predsjednik Barack Obama primit će u ponedjeljak poslijepodne, po lokalnom vremenu, u Bijeloj kući talijanskog premijera Silvija Berlusconija, kojem je to prilika da popravi nespretno započete odnose s novim predsjednikom SAD-a, kao i svoj narušeni međunarodni ugled uoči summita G-8 u Italiji.

Talijanskog premijera u poslijednje vrijeme opterećuje afera s 18-godišnjom starletom zbog koje je njegova supruga zatražila razvod, te objava fotografija iz njegovog ljetnikovca na Sardiniji s mladim djevojkama u 'topless-u' i jednim golim europskim državnikom.

Sam početak Berlusconijevih odnosa s Obamom obilježila je njegova dosjetka rasističkog prizvuka, kako je prvi predsjednik SAD-a afričkoameričkog podrijetla "mlad, zgodan i preplanuo".

Iako je on tvrdio da se radilo o "velikom komplimentu", dosjetka je široko shvaćena kao uvredljiva a stotine Talijana pisalo je The New York Timesu kako bi se ispričalo u ime svog premijera.

Prije polaska za Washington, Berlusconi se našalio na vlastiti račun, izjavom da u SAD odlazi "zgodan i preplanuo".

Dvojica čelnika predstavljaju oštar kontrast. Berlusconija, medijskog mogula i jednog od najbogatijih Talijana, prate kazneni procesi, optužbe za sukob interesa, neukusni skandali i gafovi za naslovnice, koji se dočekuju s prezirom u drugim zemljama ali malo utiču na njegovu visoku popularnost u Italiji, piše u ponedjeljak američka agencija AP.

Obama je, po drugoj strani, mlad, dinamičan predsjednik s besprijekornim obiteljskim imidžem, glasovit po fenomenalnoj samokontroli, koja mu je donijela nadimak "No Drama Obama". U inozemstvu je vrlo omiljen, posebno u zapadnoj Europi.

Sastanak je važan za Berlusconija, koji želi uspostaviti osobne odnose s Obamom, kako što ih je imao s njegovim prethodnikom Georgeom W. Bushem. Berlusconi također mora pokazati Talijanima i svijetu da je sposoban promicati interese svoje zemlje kao i one članica skupine G-8. Talijanski premijer je po dolasku u Washington u nedjelju navečer, produljio za hotel bez izjava za novinare.

Kako izvješćuje američki javni radio NPR, Obamina administracija je da sada držala Berlusconija na distanci, ali summit G-8 čiji je domaćin idućega mjeseca zaradio mu je sastanak u Bijeloj kući.

"Analitičari kažu kako je Berlusconijev najveći strah međunarodna izolacija i zato želi srušiti ograde s Obamom", navodi NPR. Očekuje se da će Berlusconi donijeti jamstva da će Italija povećati svoj kontigent u Afganistanu, a možda će objaviti i spremnost Italije da primi dio zatočenika iz Guantanama.

On će se također predstaviti kao međunarodni posrednik, zbog svojih dobrih veza s ruskim premijerom Vladimirom Putinom, te uloge Italije kao važnog trgovinskog partnera Irana i Libije, no politički analitičari kažu da Obamina administracija nema potrebe za njegovim posredovanjem, kao ni posredovanjem nekog drugog europskog čelnika, dodaje NPR.

Glavne teme jednosatnog sastanka Obama-Berlusconi, kako se najavljuje, bit će vezane uz pripreme summita Skupine G-8 u L'Aquilli i razlike u pristupe suzbijanju gospodarske krize među članicama, zatim uz Bliski istok, Afganistanu, Iran i Sjevernu Koreju.

Do susreta dvojice čelnika dolazi neposredno nakon što je talijanski autoproizvođač Fiat postao novi vlasnik većine imovine Chryslera, spasivši od likvidacije trećeg najvećeg američkog proizvođača automobila.

Berlusconijevom dolasku u Bijelu kuću nazočit će i američka državna tajnica Hillary Clinton, a talijanski premijer će se tijekom boravka u Washingtonu sastati i s čelnicima američkog Kongresa.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika