18.06.2009. / 19:37

Autor: Hina

Anketa CBS/NYT: Obamina popularnost i dalje visokih 63 posto

Anketa CBS/NYT također je pokazala da većina Amerikanaca s pesimizmom gleda na sadašnje stanje gospodarstva

Obama i dalje uživa veliku popularnostObama i dalje uživa veliku popularnostRepublikanske kritike načina na koji Barack Obama vodi gospodarsku politiku i druga pitanja izgleda da nemaju puno učinka na popularnost američkog predsjednika, koja je i dalje visokih 63 posto, pokazali su u četvrtak rezultati ispitivanja TV mreže CBS i dnevnog lista The New York Times.

Potpora za Obamu neizmijenjena je u odnosu na mjesec dana ranije, a samo 25 posto Amerikanaca ne odobrava način na koji vodi zemlju. Na pitanju koje je za Amerikance najvažnije - gospodarstvu, stopa odobravanja je 57 posto, dok Obamine gospodarske poteza ne odobrava 35 posto ispitanih.

Obama uživa uvjerljivu potporu i za svoje vođenje vanjske politike (59 posto), te za poteze prema prijetnji terorizma (57 posto). Ispitivanje je ukazalo i na područja u kojima većina Amerikanaca ima negativno stajalište o predsjedniku. Tako samo 41 posto odobrava njegove poteze prema posrnuloj američkoj autoindustriji, dok ih 46 posto ne odobrava.

Značajna većina Amerikanaca (60 posto) ne vjeruje da je Obama razvio strategiju za uravnoteženje ogromnog proračunskog deficita, ističe NY Times.

Kada je riječ o zdravstvenom sustavu, čija je reforma jedan od Obaminih prioriteta, stopa odobravanja je 44 posto, dok se predloženoj reformi protiv 34 posto ispitanih.

Anketa CBS/NYT također je pokazala da većina Amerikanaca s pesimizmom gleda na sadašnje stanje gospodarstva.

Približno polovica Amerikanaca (48 posto) opisuje stanje gospodarstva kao "prilično loše", a još 36 posto kao "jako loše". Samo 14 posto smatra da je gospodarstvo u "prilično dobrom" stanju, a jedan posto optimista da je u "jako dobrom" stanju.

Amerikanci također manje pozitivno gledaju na smjer u kojem se kreće gospodarstvo, nego u svibnju.

Dvadeset i sedam posto smatra da se stanje popravlja, prema 32 posto u svibnju, dok 25 kaže da se stanje pogoršava, što je neznatno više. Većina od 46 posto ispitanih smatra da je stanje nepromijenjeno.

Amerikanci su također više zabrinuti da bi u idućih godinu dana netko iz njihovog kućanstva mogao izgubiti posao, sa 36 posto koji su "jako zabrinuti", u odnosu na 25 posto iz svibnja. Još 28 posto ispitanih je "donekle zabrinuto", dok 35 posto nije zabrinuto zbog mogućeg gubitka posla.

Potpora za zatvaranje zatočeničkog centra u mornaričkoj bazi Guantanamo Bay, na Kubi, povećana je u posljednja dva mjeseca na 48 posto, sa 44 posto u travnju. Četrdeset posto ispitanih vjeruje da Guantanamo ne treba zatvarati, a značajan broj Amerikanaca i dalje strahuje da će zatvaranje Guantanama učiniti SAD manje sigurnim. Samo osam posto vjeruje da će zemlja biti sigurnija, a 50 posto kaže da zatvaranje neće imati učinka na nacionalnu sigurnost.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika