20.06.2009. / 22:06

Autor: Hina

Različite reakcije u BiH nakon Inzkova poništenja odluka RS-a

Za HDZ BiH ovakva je odluka očekivana. Ova je stranka pozvala na provedbu prudskoga procesa koji uključuje i ustavnu reformu u zemlji

Valentin InzkoValentin InzkoSrpske stranke u BiH su osudile, bošnjačke izrazile razočaranost a hrvatske ocijenile očekivanom odluku Visokog predstavnika Valentina Inzka koji je u subotu poništio zaključke Republike Srpske o slabljenju državnih institucija i ovlasti u korist entiteta.

Veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije u BiH pozdravile su odluku austrijskog diplomate dok se pak Rusija usprotivila korištenju širokih bonskih ovlasti.

Premijer RS-a Milorad Dodik je rekao da će se usprotiviti 'neustavno prenesenim nadležnostima i nametnutim odlukama' negirajući pri tome da su sud i tužiteljstvo BiH uspostavljeni na zakonit način. Pozvao je druge političke stranke iz Republike Srpske na zajednički odgovor međunarodnoj zajednici.

"Ovom odlukom pokazana je neodlučnost i neprincipijelnost međunarodne uprave jer nigdje na svijetu netko ne može biti kriv, a da pri tome ne snosi sankcije", rekao je u subotu je predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Dodao je kako će država BiH biti ranjiva ukoliko se ukine Ured visokog predstavnika koji jedini može spriječiti Republiku Srpsku u slabljenju njezinih nadležnosti.

Za HDZ BiH ovakva je odluka očekivana. Ova je stranka pozvala na provedbu prudskoga procesa koji uključuje i ustavnu reformu u zemlji.

Međunarodna zajednica ostala je podijeljena oko mjera Visokog predstavnika.

"Očekujemo da svi poštuju i da se pridržavaju odluka visokog predstavnika u skladu s Daytonskim sporazumom", objavilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Istodobno Veleposlanstvo Rusije objavilo je kako se protivi nametanju odluka od strane međunarodne zajednice u BiH ističući da je to nespojivo s demokratskom praksom.

Vezane vijesti

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u utorak nakon susreta u Mostaru s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem da se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika