22.06.2009. / 11:41

Autor: Hina

Pahorovoj vladi zbog krize dramatično pala popularnost

List navodi da je padu popularnosti vlade pridonijela afera u vladajućoj koaliciji, nakon otkrića da je ministar visokog obrazovanja Gregor Golobič, inače predsjednik stranke Zares, suvlasnik tvrtke u kojoj je nekad bio zaposlen, a to je do sada negirao

Borut PahorBorut PahorSlovenska vlada uživa sve manju potporu javnosti, a ekonomski stručnjaci smatraju da ona presporo reagira na krizu, pokazale su ankete koje je u ponedjeljak objavio slovenski tisak.

Četveročlanu koalicijsku vladu premijera Boruta Pahora uspješnom smatra 40,4 posto ispitanika, dok 51 posto smatra da je neuspješna, rezultat je ankete koju je agencija Ninamedia provela na 700 ispitanika za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" i televizijsku postaju POP-TV, u okviru projekta redovnog ispitivanja javnog mnijenja.

Kako u ponedjeljak uz objavu istraživanja navodi "Dnevnik", to je "dramatičan" preokret za Pahora u odnosu na prijašnji mjesec, kada je bilo nešto više onih koji su vladu ocjenjivali uspješnom.

List navodi da je padu popularnosti vlade pridonijela afera u vladajućoj koaliciji, nakon otkrića da je ministar visokog obrazovanja Gregor Golobič, inače predsjednik stranke Zares, suvlasnik tvrtke u kojoj je nekad bio zaposlen, a to je do sada negirao.

Zanimljivo je međutim da mjesečna anketa pokazuje da su skoro svi političari i političke ustanove dobile slabije ocjene nego u svibnju, dok jer povećana popularnost oporbenih stranaka.

Stranka bivšeg premijera Janeza Janše (Slovenski demokrati SDS) prema popularnosti je tako trenutačno najjača stranka s 27,4 posto glasačke potpore, Pahorovi Socijalni demokrati (SD) pali su na 18,8 posto, a treće mjesto sa po 6,1 posto dijele liberalna stranka Zares i Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka (SNS).

Poslovni list "Finance" objavio je u ponedjeljak anketu u kojoj su na dvadesetak pitanja o gospodarskom stanju u državi odgovarali poznati ekonomisti. Oni većinom tvrde da Slovenija na izlazak iz recesijskog trenda može računato tek za godinu dana. Više od polovice ih je navelo da vlada nije uspješna sa svojim protukriznim mjerama kojima nastoji ublažiti nezaposlenost i potaknuti gospodarsku aktivnost, te kreditiranje poduzeća. Dio ekonomista tvrdi da bi do kraja godine nezaposlenost u Sloveniji mogla porasti na 120.000, a očekuju i smanjenje prosječnih neto plaća sa do sada najviših 980 eura u studenom prošle godine na 900 eura krajem ove godine. Što je još gore, piše list, vladine ekonomske mjere neuspješnim i presporima ocijenilo je i 79 posto poduzetnika u posebno vođenoj anketi toga lista, a poduzetnički indeks (SPI) kojim se iskazuju poslovna očekivanja na najnižoj je razini od 2004. godine, kada se počeo mjeriti, tvrdi poslovni list "Finance".

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika