27.06.2009. / 18:48

Autor: Hina

Obama: Novi zakon o klimatskim promjenama vodi preobražaju američkog gospodarstva

"Država koja vodi u stvaranju gospodarstva čiste energije, bit će država koja će predvoditi globalno gospodarstvo 21. stoljeća", istakao je Obama

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da će zakon o klimatskim promjenama, koji je u petak prihvatio Predstavnički dom Kongresa, pomoći u preobrazbi američkog gospodarstva i stvaranju milijuna radnih mjesta u proizvodnji alternativne energije.

U svojoj tjednoj radijskoj i internetskoj poruci naciji, Obama je rekao da će poticaji razvoju tehnologija za iskorištavanje vjetra, sunčeve energije i geotermalne energije, smanjiti ovisnost SAD-a o fosilnim gorivima i voditi prema snažnijem gospodarstvu.

"Država koja vodi u stvaranju gospodarstva čiste energije, bit će država koja će predvoditi globalno gospodarstvo 21. stoljeća", istakao je Obama.

Predstavnički dom je s tijesnom većinom od 219 glasova za i 212 protiv odobrio zakon koji treba postupno ogrančiti emisiju plinova staklenika u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom zagađivaču s ukupnom emisijom od 7.15 milijardi tona ekvivalenta ugljičnog dioksida u 2007. godini.

Prethodna administracija Georgea W Busha odbacivala je globalne napore za zaštitu klime, poput Protokola iz Kyota.

"Zakon o američkoj čistoj energiji i sigurnosti", kako je službeno nazvan taj dokument od 1.200 stranica, stvorit će sustav ograničenja i trgovanja emisijom plinova, te osigurati ulaganja u nove izvore energije.

Zakon predviđa smanjivanje emisije stakleničkih plinova iz termocentrala, tvornica, rafinerija nafte i vozila za 17 posto do 2020. godine, te za 83 posto do 2050. godine, u odnosu na razinu emisije iz 2005.

Zakon traži da do 2020. godine 15 posto električne energije u SAD-u dolazi sunčevom i iskorištavanjem energije vjetra.

Pri dramatičnom glasovanju u Predstavničkom domu, čak 44 demokratska kongresnika prešla su na stranu oporbenih republikanaca i glasovala protiv, dok je osam republikanaca podržalo zakon, osiguravši mu većinu.

Izgledi za prihvaćanje zakona u Senatu su neizvjesni, jer u njemu demokrati nemaju tako izrazitu većinu kao u Predstavničkom domu, a dio umjerenih ili konzervativnih demokratskih senatora ima rezerve prema zakonu.

Obama je u subotu pozvao zastupnike u Senatu da "iskoriste mogućnost da se postigne zajedništvo i ispune obveze prema biračima, prema djeci, Božjoj kreaciji i budućim naraštajima", kako bi postigli sporazum s Predstavničkim domom o konačnoj verziji zakona.

Pristaše zakona u raspravi su isticali da će on donijeti uštede od 240 milijuna barela nafte do 2020. i stvoriti 1.7 milijuna novih radnih mjesta, što je u tjednoj poruci naglasio i Obama.

Čelnik republikanske manjine u Predstavničkom domu John Boehner u republikanskoj je radijskoj i internetskoj poruci naciji osporio prednosti zakona, tvrdeći da će on prouzročiti gubitak radnih mjesta, te poskupljenje cijena energenata i hrane.

Zakon će dovesti do prebacivanja "milijuna radnih mjesta u konkurente kao što su Kina i Indija", rekao je Boehner. "Troškovi koje donosi zakon nametnut će porez svakom Amerikancu koji vozi automobil ili pali prekidač za svjetlo. Taj će plan podići cijene hrane, benzina i struje", upozorio je republikanski čelnik.

Protiv donošenja zakona lobirali su trgovinska komora SAD-a, nacionalni savez proizvođača, američki farmerski ured, nacionalni petrokemijski i rafinerijski savez i druge poslovne udruge.

Stručnjaci su ukazali i na potencijalne probleme u međunarodnoj trgovini, budući da zakon sadrži i odredbu prema kojoj Kongres može povećati carine na robu uvezenu iz zemalja koje ne udovoljavaju američkim normama za ograničenje emisije ugljičnog dioksida, poput Kine i Indije.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika