30.06.2009. / 14:37

Autor: Martina Čizmić

Međunarodna blamaža: Zbog afere Patria i korupcije Slovenija ostala bez članstva u OECD-u

Kako piše slovenski Dnevnik, finska je delegacija na stol stavila pismo u kojem slovensku stranu optužuje za korupciju i nesudjelovanje u istrazi u slučaju Patrija

Finska ministrica pravosuđa Tuije Brax, slovenski ministar pravosuđa Aleš Zalar i državna tužiteljica Barbara Brezigar (Foto:Borut Peterlin)Finska ministrica pravosuđa Tuije Brax, slovenski ministar pravosuđa Aleš Zalar i državna tužiteljica Barbara Brezigar (Foto:Borut Peterlin)Slovenska javnost već duže vrijeme sa zanimanjem prati razvoj u aferi Patria. Istrage u Sloveniji i Finskoj, optužbe da je Janez Janša primao mito za potpisivanje ugovorai optužbe za korupciju pune novinske stranice. No, malo je tko mogao pomisliti da bi takav jedan događaj mogao snažno odjeknuti i u svijetu.

Naime, Slovenija već dulje vremena pokušava ući u elitno članstvo Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, među 30 najuspješnijih država svijeta. I baš kada se o njenom članstvu trebalo raspravljati, Finci su im pomrsili račune.

Kako piše slovenski Dnevnik, finska je delegacija na stol stavila pismo u kojem slovensku stranu optužuje za korupciju i nesudjelovanje u istrazi u slučaju Patrija.

Optužuju Sloveniju da je trebala čak osam mjeseci za prve pretrese kuća osumnjičenih, dok je Austriji trebalo samo nekoliko dana. Također, često im cure povjerljive informacije o istrazi, a najviše ih smeta što je glavna državna tužiteljica bila u vezi sa osumnjičenima u aferi.

Podsjetimo, Finska je istragu o slučaju Patrija otvorila još 2007. godine, no slovenska je strana Interpolov zahtjev za istragom sumnjivih novčanih transakcija "zaboravila" do svibnja 2008. godine. Tek kada su Finci počeli sa pretresima kuća i prvim uhićenjima, Slovenija je reagirala. Prvi pretresi u Sloveniji dogodili su se tek krajem ožujka ove godine.

Slovenska je strana, piše Dnevnik, ostala iznenađena oštrinom finskih optužbi i pokušala im pojasniti što je sve napravila u istrazi o aferi, ali Finci više nisu bili raspoloženi za slušanje.

Zato je tijekom proteklog tjedna slovenski državni vrh odradio cijeli niz sastanaka kako bi se utvrdilo da li su finske optužbe točne. Sastanci su rezultirali protestnim pismom slovenske državne tužiteljice finskoj strani u kojima ističe kako su svi navodi iz finskog pisma netočni.

Mediji se pitaju tko je na kraju kriv što je Slovenija na čekanju. Predsjednik komisije za borbu protiv korupcije Drago Kos, koji je trebao Sloveniju zastupati na sastanku OECD-a, a koji tog kobnog dana nije čak ni bio u Bruxellesu ili državna tužiteljica Barbara Brezigar, koja se zbog sukoba sa Kosom nije previše trudila poraditi na istrazi. Neki nagađaju i da je međusobno optuživanje njih dvoje zapravo odvlačenje pažnje od istrage i pravih finskih prigovora.

Zbog cijele situacije glavni je tajnik OECD-a od Slovenije zatražio detaljno očitovanje o svim optužbama i izvještaj o tome što se točno poduzelo u istrazi. Ukoliko Slovenija zadovolji OECD svojim odgovorima, o njenom ulasku u članstvo moglo bi se raspravljati ponovno u listopadu.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
5/2/08

mrvabrada, 30.06.09. 22:53

Ne mogu vjerovati da tako jedna svjetski ugledna država poput Slovenije, koja inaće služi kao uzor demokracije (otpisanih) bude napadnuta od nekakovi Finaca. Kuda svijet ide, nedajte se janezi i dalje budite uzor suradnje i demokracije na slivenski način.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika