01.07.2009. / 07:17

Autor: Hina

Obama pozdravio povlačenje američkih snaga iz iračkih gradova

Povlačenje iz gradova u baze u Iraku do 30. lipnja, određeno je Sporazumom o statusu snaga (SOFA), koje su SAD i Irak potpisali 2008

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da je prelazak nadzora nad gradovima u Iraku s američkih snaga na iračku vladu i snage sigurnosti važan koran naprijed prema okončanju rata i povratku suverenosti Iraka.

"To je dio naše strategije za odgovorno okončanje rata i važan korak naprijed, dok suvereni i ujedinjeni Irak nastavlja preuzimati nadzor nad vlastitom sudbinom", izjavio je Obama u povodu američkog povlačenja iz gradova, više od šest godina nakon početka rata.

Povlačenje iz gradova u baze u Iraku do 30. lipnja, određeno je Sporazumom o statusu snaga (SOFA), koje su SAD i Irak potpisali 2008. Do 31. kolovoza 2010. iz Iraka se trebaju povući sve američke borbene postrojbe, a do 31. prosinca 2011. i sve ostale američke snage trebaju napustiti Irak.

Obama je u utorak naglasio da će SAD ispoštovati i ta dva iduća roka za povlačenje.

U iračkim gradovima sada će ostati samo američki vojni savjetnici i instruktori, te osoblje za potporu, uključeno u iračke postrojbe. Borbene postrojbe moći će intervenirati u gradovima samo na poziv iračkih vlasti.

Na novinarsko pitanje o broju američkih vojnika koji ostaju u gradovima kao savjetnici iračkih snaga, glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku general Ray Odierno u utorak nije odgovorio, tvrdeći da "ne zna točan broj".

Na inzistiranje da iznese bar grubu procjenu, general je izgubio strpljenje, uzvrativši u satelitskom brifingu iz Bagdada povišenim tonom: "Koliko puta hoćete da vam to kažem? Ne znam!". Na kraju se ispričao zbog povišenog tona.

Obama je naglasio da će SAD biti snažan i pouzdan partner Iraku u rješavanju političkih razlika i drugih izazova. "Pred nama će biti teških dana. Znamo da će se nasilje nastaviti", kazao je Obama.

Povlačenje Amerikanaca proteklih dana prati zlokoban rast nasilja s teškim bombaškim napadima, poput onoga u Kirkuku u kojem je u utorak ubijeno 27 osoba. U utorak su ubijena i četiri američka vojnika.

Tijekom lipnja ubijeno je više od 400 Iračana i 14 američkih vojnika.

Obama je izrazio uvjerenje da su snage koje testiraju iračke snage sigurnosti i pokušavaju baciti zemlju u ponor građanskog rata "na pogrešnoj strani povijesti" i da će biti poražene.

Ističući da je sudbina zemlja sada u rukama Iračana i da njihovi čelnici moraju donijeti neke teške odluke, Obama je naglasio da moraju riješiti ključna politička pitanja i pružiti sigurnost svojim gradovima.

U američkom tisku u utorak se ocjenjuje kako povlačenje iz gradova ostavlja puno otvorenih pitanja, vezanih uz podjele i napetosti u Iraku, čija dominantno šijitska vlada nije učinila puno na pomirbi sa sunitskom manjinom, niti u traženju kompromisa s Kurdima na sjeveru, koji šire nadzor nad tim, naftom bogatim, područjem gdje imaju autonomne ovlasti.

Problemi su također vezani uz četiri milijuna iračkih izbjeglica i prognanika, nesposobnu i korumpiranu vlast te susjedne zemlje - Iran, koji nastoji kontrolirati šijitsku vladu u Bagdadu, Siriju koja prebacuje islamske militante preko granice, ali i američke sunitske saveznike Egipat i Saudijsku Arabiju, koji odbijaju podržati vladu u Bagdadu. Kairo je tek nedavno tamo uputio veleposlanika, a Rijad to još nije učinio.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika