06.07.2009. / 12:56

Autor: Hina

Zbog ujgurskih etničkih nemira Kina blokira internet

U Xinjiangu živi otprilike 8,3 milijuna Ujgura, turkofonih muslimana, od kojih neki osuđuju kinesko političko i vjersko nasilje koje Kina opravdava borbom protiv terorizma

Foto: ReutersFoto: ReutersBlokiranjem pristupa internetu kineske vlasti u ponedjeljak nastoje spriječiti kolanje vijesti o nedjeljnim etničkim nemirima u sjeverozapadnoj pokrajini Xinjiangu gdje žive brojni Ujguri muslimanske vjeroispovijedi, u kojima je poginulo 140 ljudi.

Urumqi, glavni grad pokrajine Xinjianga, bio je u nedjelju poprište pobune za koju je vlada optužila muslimanske separatiste u egzilu, a oko 140 poginulih smatra se najvećim brojem žrtava prosvjeda u Kini nakon prodemokratske pobune studenata na pekinškome trgu Tiananmenu 1989. koje je ugušila vojska.

Neki stanovnici Urumqija obaviješteni su da će pristup internetu biti onemogućen 48 sati.

Međutim, čini se da su kineske vlasti nastojale uporabu interneta ograničiti i drugdje, jer se korisnici u Pekingu i u financijskome središtu Šangaju nisu mogli koristiti Twitterom, popularnom društvenom mrežom.

Fanfou.com, kineski takmac Twittera, u ponedjeljak je ostajao nepristupačan kad bi se upisale riječi "Urumqi", "Xinjiang", "Ujgur".

Blokiranjem interneta Kina reagira na etničke nemire, a tako je učinila i lani u dijelovima Tibeta te ove godine uoči 20. godišnjice Pekinškog proljeća.

Etnički nemiri u pokrajinskom središtu većinom muslimanskog Xinjianga, sa 140 poginulih i stotinama uhićenih, izbili su jer su Ujguri prosvjedovali protiv načina na koji je vlada intervenirala u sukobu između kineskih i ujgurskih tvorničkih radnika u Shaoguanau, gdje su poginula dvojica Ujgura.

Kineske vlasti pak za sukobe optužuju ujgurske disidente u egzilu i tvrde da su oni potaknuli Ujgure da napadnu Kineze.

Vlasti su prekinule promet u velikim dijelovima grada u kojem živi oko 2,3 milijuna stanovnika.

U Xinjiangu živi otprilike 8,3 milijuna Ujgura, turkofonih muslimana, od kojih neki osuđuju kinesko političko i vjersko nasilje koje Kina opravdava borbom protiv terorizma. Zapadna kineska pokrajina Xinjiang smatra se trgovinskom i energetskom poveznicom Kine sa zemljama središnje Azije, a i sama je bogata plinom, mineralima i poljoprivrednim proizvodima.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika