12.07.2009. / 17:01

Autor: Hina

CNN: Pakistanska vojska posredovala bi između SAD-a i talibana

SAD je nedavno u afganistanskoj pokrajini Helmandu pokrenuo operaciju Handžar kojom želi vratiti područja koja su sada snažno talibansko uporište, a talibani su odmah počeli protuofenzivu nazvanu Foladi džal ili Željezna mreža

Pakistanci bi posredovali u pregovorima između Amerikanaca i talibanaPakistanci bi posredovali u pregovorima između Amerikanaca i talibanaPakistanska vojska nudi posredništvo radi olakšavanja dijaloga između talibana i Sjedinjenih Država, ne bi li tako završio ustanak u Afganistanu, objavio je u nedjelju CNN.

Vojni glasnogovornik general-bojnik Atar Abas rekao je za CNN da Pakistan može dovesti talibane za pregovarački stol sa SAD-om što bi omogućilo prekid vatre.

"Na kraju bi se morali vratiti pregovorima. Ja mislim da se to može izvesti. To je moguće", rekao je Abas.

Ta se izjava podudara s dolaskom novih američkih snaga u Afganistan i s činjenicom da Washington i ostale zapadne prijestolnice shvaćaju da je isključivo vojna pobjeda u Afganistanu sve manje moguća.

SAD je nedavno u afganistanskoj pokrajini Helmandu pokrenuo operaciju Handžar kojom želi vratiti područja koja su sada snažno talibansko uporište, a talibani su odmah počeli protuofenzivu nazvanu Foladi džal ili Željezna mreža.

Helmand graniči s jugozapadnom pakistanskom pokrajinom Balučistanom u kojoj se talibansko čelništvo navodno skriva i odande nadzire gerilce u Afganistanu.

Abas je za CNN još rekao kako za nagradu što će približiti talibane i SAD Pakistan očekuje američke ustupke u vezi s pakistanskim sporom s Indijom.

CNN je prenio i riječi jednog neimenovanog visokog američkog dužnosnika koji je rekao da je nova administracija Baracka Obame spremna i kontaktirati s talibanskim vođama i razgovarati o pakistanskim pitanjima u vezi s Indijom.

No u priopćenju koje je izdala pakistanska vojska kaže se da vojska nije u kontaktu s talibanima. "Izjave pripisane Abasu sasvim su neutemeljene, izmišljene i izvučene izvan konteksta", kaže se u vojnome priopćenju.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika