16.07.2009. / 12:29

Autor: Hina

Otvoreno pismo bivših čelnika istočne i središnje Europe Baracku Obami

"Prema našem iskustvu, tvrđa politika prema Rusiji, utemeljena na vrijednostima, ne samo da će ojačati sigurnost Zapada već će Moskvu učiniti kooperativnijom", ocjenjuju bivši čelnici istočne i središnje Europe

Vaclav HavelVaclav HavelBivši čelnici središnje i istočne Europe pozvali su u četvrtak, u otvorenom pismu administraciju Baracka Obame da ne zaboravi strateške interese u njihovoj regiji, poglavito u svezi s Rusijom.

"Ponekad imamo dojam...da mnogi američki dužnosnici danas procjenjuju da je naša regija definirana jednom zauvijek i da se sada moraju baviti ostalim, hitnijim strateškim pitanjima. To je stajalište preuranjeno", piše u pismu koje potpisuju bivši predsjednici Poljske Lech Walesa i Aleksander Kwasniewski, bivši češki predsjednik Vaclav Havel i nekadašnji litavski predsjednik Valdas Adamakus.

"Središnja i istočna Europa se nalazi na političkom raskrižju putova i u regiji raste nervoza", posebice zbog izostanka reakcije NATO-a tijekom prošlogodišnjeg sukoba u Gruziji, dok je Rusija istodobno "kršila međunarodno pravo", dodaje se u pismu.

"Prema našem iskustvu, tvrđa politika prema Rusiji, utemeljena na vrijednostima, ne samo da će ojačati sigurnost Zapada već će Moskvu učiniti kooperativnijom", ocjenjuju bivši čelnici istočne i središnje Europe.

Također su ocijenili da postavljanje tzv. proturaketnog štita u Češkoj i Poljskoj, što je predmet razmatranja Obamine administracije, ostaje "simbol vjerodostojnosti Amerike".

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika